Вучич отдалечава Сърбия от Европа с популизъм и поглед на Изток

Александър Вучич [Европейска комисия]

Сръбският президент Александър Вучич все повече отдалечава страната си от Европа с популистката си и гледаща на Изток политика. Евродепутатите са се изгубили във времето и пространството. Това обяви той в отговор на критичния доклад на Европейския парламент за Сърбия. „Те изглежда са чели някой доклад от 2011 г., а не от 2021 г.“, каза президентът.

Докладът на ЕП всъщност привлече вниманието на сръбската общественост заради призива към властите в Белград да хвърлят светлина върху корупционните афери „Крушик“, „Йованица“, Телеком „Сърбия“ и „Савамала“, заради осъждането на нападенията срещу разследващи портали и неправителствени организации и критиките във връзка със замърсеността на въздуха в Сърбия, отбеляза вестник „Данас“.

Но Вучич прочете доклада така, че да уведоми своите избиратели колко е несправедлив Европейският съюз. Той цитира част от доклада, в която се споменават недостатъчните количества медицински ресурси за борба с пандемията и недостатъчната подготовка на лекарите в Сърбия.

„Ние правим повече тестове отколкото в 80% от държавите от ЕС, а те ни осъждат! Нямаме липса на каквато и за било техника, сега имаме 500 респиратори на склад, именно защото не сме разчитали на тях. Това е достатъчно на народа да види с какви неприкрити лъжи си служат“, каза Вучич.

Министърът на отбраната Александър Вулин отиде още по-далеч. Той нарече доклада „картина на лицемерието“ и предложи Сърбия да преразгледа политиката си към ЕС.

Всъщност, Сърбия получи от Европейския парламент похвали, че е поставила за своя стратегическа цел членството в ЕС, но й бяха отправени и критики заради липсата на напредък в много реформи и изоставане по ключови теми. Евродепутатите изразиха загриженост за функционирането на парламента в Сърбия, в който няма опозиция и за легитимността на този орган, която е оспорвана от сръбската опозиция.

В резолюцията се отбелязва и значението на синхронизирането на политиката на Сърбия с външната политика на ЕС, тъй като Сърбия в момента има най-ниско ниво на съгласуваност в региона. От Сърбия се искат резултати в правосъдието, свободата на медиите и борбата с корупцията.

Сърбия за разлика от съседните Черна гора, Република Северна Македония и Албания не се присъедини към санкциите на Европа срещу Русия заради задържането на руския опозиционер Алексей Навални. Според политическия анализатор Драгомир Анджелкович присъединяването на Сърбия към санкциите срещу Русия би нанесло удар по самия Белград. Западните държави разбират, че пред нас стои косовският въпрос, поради което няма да налагаме санкции срещу Русия. Нуждаем се от руска подкрепа за защита на националния суверенитет, заяви Анджелкович пред вестник „Вечерне новости“.

Сърбия миналата година не отвори нито една преговорна глава с ЕС. В Белград това бе възприето като част от заговор срещу страната.

Брюксел едва ли е наясно накъде върви тази страна, която официално е кандидат за членство в ЕС, но демонстрира много близките си контакти с Русия и Китай. Толерантността на европейците значително допринесе Вучич през последното десетилетие на управление на Сръбската прогресивна партия да изгради авторитарна система, която няма нищо общо с правовата държава. Белград все повече приближава към Русия и Китай и се отдалечава от ценностите на либералната демокрация, предупреждават анализатори.

Макар в доклада на ЕП Белград бе похвален за сериозното отношение към диалога с Прищина, Вучич отправи посланието, че ще продължи „на инат да не признава косовската независимост“. Нищо не могат да ми направят, каза сръбският президент.

Ситуацията с пандемията донесе много възможности на Вучич да докаже добрите си връзки с Русия и Китай, осигурявайки над милион ваксини на китайската компания „Синофарм“ и на руската ваксина „Спутник V“. Сръбският институт за вирусология „Торлак“ подписа на 5 април споразумение с руския фонд за преки инвестиции и компанията „Генериум“ за трансфер на технологиите за производство „Спутник V“. На базата на споразумението руската страна ще предостави на Сърбия данни за процедурите и технологиите, необходими за производството на ваксината.

В Сърбия ще се открие и фабрика за производство на китайската ваксина, обяви в средата на март Вучич. По думите му така Сърбия ще се превърне в могъща сила в здравеопазването.

С предоставянето на ваксини на Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и с безплатното ваксиниране в Сърбия на хора от съседните държави, Вучич се представи за лидер в региона, опитвайки се да заличи спомените от кървавото наследство от деветдесетте години на своя предшественик Слободан Милошевич. Но националистическите идеи в страната са по-живи от всякога и не е ясно кога историята може да се повтори.