Вучич: Байдън не може да ми замрази сметките, защото нямам такива

Сръбският президент Александър Вучич каза в неделя, че „всеки има право да оценява другите демокрации, както намери за добре“.  [EPA-EFE / ANDREJ CUKIC]

След съобщения, че Сърбия не е била поканена на виртуалната Срещата на върха за демокрация, на която президентът на САЩ Джо Байдън ще бъде домакин сръбският президент Александър Вучич каза в неделя, че „всеки има право да оценява другите демокрации, както намери за добре“.

Вучич каза, че „всеки има право да избере кого иска да покани“.

Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово не са поканени да присъстват на тазгодишната среща на върха за демокрация, домакин на която е президентът Байдън. Сто държави са в списъка с поканените, включително Албания, Черна гора и Северна Македония.

В отговор на искане на група американски конгресмени, които настояха президента Байдън да обмисли налагането на санкции срещу хора, които дестабилизират Западните Балкани и обвиниха сръбския президент в „задълбочаване на корупцията и оказване на натиск върху медиите“, Вучич каза, че „Сърбия е фактор за стабилност на Балканите“. Той подчерта, че не се притеснява, че неговите активи или сметки в чужда държава ще бъдат замразени, защото „няма такива“.

В писмо до Байдън шестима конгресмени заявиха, че са загрижени за политическата ситуация в Сърбия и за въздействието, което тя може да има върху региона и Европа.

Конгресмените също така призовават администрацията на Байдън да обмисли използването на Изпълнителна заповед 14033, за блокиране на активи и забрана за влизане в САЩ на лицата, отговорни за дестабилизирането на определени райони. Писмото е подписано от конгресмените Раджа Кришнамурти, Ричи Торес, Дейвид Н. Сицилин, Ян Шаковски, Джеймс П. Макгавърн и Майк Куигли.