Вучич: Страните около Сърбия драматично се въоръжават

Сръбският президент Александър Вучич. [EPA-EFE/ANDREJ CUKIC]

Сърбия “се намира в много сложна среда и сложна политическа ситуация“, заяви в четвъртък президентът Александър Вучич. Той подчерта, че “точно затова сръбската армия е необходима като гарант за мир и стабилност, както и за възпиране на атаките срещу страната ни“

“Имаме още много неща за вършене, като се има предвид факта, че всички в нашето обкръжение драматично се въоръжават. Наше задължение е по всяко време да имаме достатъчно сила, за да защитим и запазим страната си. Сръбската армия ще бъде способна да го прави всеки момент“, каза Вучич след среща с министъра на отбраната Небойша Стефанович и шефа на администрацията Милан Мойсилович.

Той подчерта, че е обсъдил засилването на сътрудничеството с местните оръжейни заводи и с министър Стефанович, а министерството на отбраната “ще проведе допълнителни и специални разговори“.

В друго изявление Вучич заяви, че политическата позиция на страната по отношение на регионалната стабилност е трудна и несигурна. Той каза, че всички в региона се въоръжават и че албанците са купили нови оръжия, както и Косово.

В средата на юни Сърбия и Косово приключиха без успех срещата си под егидата на ЕС в Брюксел, но се съгласиха да продължат дискусиите.

“Това беше първата среща с Албин Курти в качеството му на премиер на Косово. Тя не беше лесна, но важното е, че се състоя”, коментира специалният представител на ЕС за диалога Мирослав Лайчак.

Сърбия отказва да признае независимостта на бившата си провинция. Косово обяви независимостта си през 2008 г., близо десет години след войната, която приключи, след като бомбардировките на НАТО принудиха сръбските сили да се изтеглят.

Независимостта на Косово е призната от над 100 държави, главно западни, но не и от Русия и Китай.