Вучич: Сърбия купува въоръжение и вече няма да е лесна мишена

"След няколко месеца" Сърбия вече няма да бъде лесната мишена, която беше, каза президентът Александър Вучич в събота. [EPA-EFE / ANDREJ CUKIC]

След няколко месеца Сърбия вече няма да бъде лесната мишена, която беше, каза президентът Александър Вучич в събота. Той добави, че са направени „значителни“ покупки на въоръжение за сръбската армия.

След среща с военните командири в Ниш, в централна Сърбия, президентът посочи, че ситуацията със сигурността се усложнява в световен и регионален план и че е „ясно“, че Сърбия ще трябва да подобри своите отбранителни способности.

„На срещата беше представен план за въоръжение за периода 2022-2027 г. Командирите предложиха огромни инвестиции и е ясно, че към годишния военен бюджет ще трябва да бъдат добавени още поне 500 милиона евро. Те поискаха 700 милиона евро повече от тази или миналата година“, обясни президентът.

Армията на Сърбия „е много по-силна“ от преди, каза още Вучич и допълни, че военните „не разкриват всичко, което притежават“.

Президентът каза още, че армията се нуждае от още 5000 войници всяка година.

На 2 декември медиите съобщиха, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу и сръбският вътрешен министър Александър Вулин са се договорили да разширят и засилят военното сътрудничество между двете страни на среща в Москва.

Шойгу отбеляза, че Москва и Белград постепенно и успешно изпълняват програма, която бе приета преди много години.

Вулин каза, че в най-близко бъдеще в сръбската столица Белград ще бъде открит офис на руското министерство на отбраната съгласно подписаното по-рано споразумение.

Сръбският външен министър добави, че офисът ще отвори много скоро и че „остават само техническите детайли“. Вулин обяви и придобиването на новите руски системи за противовъздушна отбрана „Панцир“.

„Взехме руски противотанкови ракетни комплекси „Корнет“. Имаме танкове, бронирана техника и купуваме нови „Панцир“, заяви Вулин.

Шойгу каза, че през последните години сътрудничеството между Русия и Сърбия е динамично и всеобхватно. „Президентите на нашите страни се споразумяха за по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество в различни области, включително отбраната“, каза още Шойгу.