Въвеждат нови мерки срещу ковид, ресторантьорите плашат с блокада на страната

Ниският процент на ваксинация ни принуждава да наложим нови мерки срещу разпространението на вируса, заяви министър Кацаров на пресконференция. Снимка: Министерство на здравеопазването

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви нови мерки срещу разпространението на ковид у нас. Новата заповед ще влезе в сила от 7 септември и ще важи до 30 октомври. Представители на ресторантьорския бизнес, недоволни от решението, започват протести заради затягането на мерките.

„Ниският процент на ваксинация ни принуждава да наложим нови мерки срещу разпространението на вируса. Регистрираме както нарастване на броя на болните, настанени за лечение в болница, в това число в интензивните отделения, така и на смъртността. 85% от починалите са хора над 60-годишна възраст. Последното ни място по ваксинация закономерно ни отрежда първо място по смъртност от COVID-19“, заяви  Кацаров на пресконференция, на която бяха представени новите противоепидемични мерки.

Той подчерта, че „няма място за паника, ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрол“. Проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, информира, че в страната към момента се наблюдава пълна доминация на Делта варианта. До 99% от пробите са с Делта вариант и 1 до 2% – Алфа вариант, т.е. британският вариант.

Какво включват новите мерки

Новите мерки предвиждат носене на предпазни маски и спазване на физическа дистанция при посещения на занимания в езикови школи и обучителни центрове, кина, театри, музеи и галерии. Забранява се и провеждането масови мероприятия на открито като събори, фестивали и концерти.

За заведенията се въвежда ограничение на работното време от 7 до 23 часа при спазване на 1,5 метра разстояние между гърбовете на столовете, като не се допускат повече от 6 души на една маса. (Първоначално бе обявено, че заведенията ще работят до 22 ч., но в крайна сметка им бе отпуснат още час.)

Кината и театрите ще работят на закрито с капацитет до 50% от посетителите, но със спазването на дистанция и носене на маски.  С 30% от капацитета си пък ще могат да работят езиковите центрове и танцови школи. Фитнесите ще могат да работят също с капацитет до 30%, но груповите тренировки се преустановяват, разрешават се само индивидуални.

На сватбите и тържествата на закрито се допускат до 30 души, а на открито – до 60. На пазарите и тържищата се въвежда еднопосочно движение, спазване на дистанция от 1,5 м. Работодателите може да организират дистанционна работа, като в офисите работят до 50% от персонала.

За свиждане в болници се допуска по един посетител, но той трябва да бъде с пълен комплект от предпазни средства.

Забранява се работата на детски клубове, включително за игри, парти центрове. Прекратяват се и тиймбилдингите на фирмите.

„Ние прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията. Искам да се обърна към всички наши сънародници с призив да се спазват мерките и с молба да съдействат на контролните органи при изпълнението на техните задължения. От нас зависи колко дълго ще бъдат прилагани мерките и колко тежки ще бъдат те“, подчерта здравният министър.

Ресторантьорите ще протестират 

Представители на ресторантьорския бизнес реагираха бурно на въвеждането на нови ограничения.  Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов обяви, че започват протести, като в четвъртък бе блокиран центърът на Велико Търново, а в петък това ще се случи в Пловдив. Голям протест ще има на 7 септември в София.

„Целият туристически бранш, заедно с всички засегнати браншови организации по тази заповед, започваме да блокираме цялата страна. Днеска почваме от Велико Търново, утре Пловдив, в София ще направим огромен протест на 7-и, и оттам насетне всеки ден ще блокираме цялата страна“, заяви Алибегов пред БНР.

Според него е „абсолютна лъжа“, че има каквито и да е било социално-икономически мерки и за бизнеса, и за хората.

Бизнесът иска компенсации

На 1 септември Българската стопанска камара настоя  преди въвеждането на каквито и да било ограничения заради ковид кризата, да бъдат оповестени ясни механизми за компенсация на засегнатите бизнеси. В писмо до министрите на здравеопазването и икономиката бизнесът настоява държавата първа да ваксинира служителите си и по този начин да даде пример на частния бизнес.

„Ако властите вземат решение за затваряне, туристическият бранш трябва да бъде обезщетен с 80 на сто от оборота на база 2019 г. При работа на 50 процента от капацитета трябва да има 30 на сто обезщетение от оборота, при 30 на сто капацитет – 50 на сто обезщетение, а при затваряне на бизнес – 80 на сто за бизнеса и поемане на заплатите по трудов договор на хилядите ни служители“, се казва в позицията.

В документа се твърди, че практиката до момента показва, че за мерки повече се говори, отколкото ефективно да бъде подпомаган бизнесът, чиято дейност е силно или изцяло ограничена, поради независещи от него обстоятелства.

„Свидетели сме на това как през 2020 г. бяха необходими повече от 6 месеца след избухването на пандемията, за да бъдат формулирани механизми за подкрепа на бизнеса, а после още най-малко 6 месеца, за да заработят ефективно въпросните механизми“, пише в писмото до здравния и икономически министър.