Възможна ли е бежанска криза на границата между Финландия и Русия?

Колона камиони на пътя, водещ до граничния пункт Ваалимаа между Финландия и Русия. [EPA / SEPPO SIRKKA] The Capitals е ежедневният обзор на столиците на EURACTIV.com

РубрикатаСтолицитеви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

ХЕЛЗИНКИ

На източния фронт всичко е спокойно. Или пък не. С непрекъснатото нарастване на организираните и систематични усилия за проникване в ЕС през 1340-километровата граница между Русия и Финландия от 2016 г насам, възникването на бежанска криза в този район е напълно възможно. И въпреки че всички погледи са отправени към Балканите и южните райони, този път кризата може да дойде от север.

Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

БЕРЛИН

Потенциално решение на кризата в Тюрингия? В понеделник (17 февруари) “Левицата”, “Зелените” и социалдемократите се срещнаха с християндемократите (ХДС) в столицата на Тюрингия, за да обсъдят следващите си стъпки след неотдавнашната политическа криза във федералната провинция. Бившият министър-председател на провинцията Бодо Рамелов (“Левицата”) предложи Кристине Либеркнехт (ХДС), която бе негов предшественик от 2009-2014 г., за временно оглавяваща федералната провинция до провеждането на нови избори. Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV Германия.

///

ЛОНДОН

Метаморфозата на Фрост. В понеделник (18 февруари) на лекция в брюкселския университет ULB съветникът по европейските въпроси на премиера Борис Джонсън обясни метаморфозата си от проевропейски настроен дипломат до евроскептик. Цитирайки силно консервативния философ от 18 век Едмънд Бърк, Дейвид Фрост твърди, че Великобритания никога не е била напълно съгласна с темповете на политическа интеграция на ЕС и се е оказала в позицията на “гост, който чака да си тръгне от тържеството”.

Фрост повтори и предпочитанията на правителството за постигане на споразумение за свободна търговия, подобно на това между ЕС и Канада, но настоя, че ако това не се случи Великобритания “е готова да търгувам при условията на споразумението с Австралия, ако не успее да се споразуме на сделка, подобна на тази с Канада”. (Бен Фокс, EURACTIV.com)

///

ВИЕНА

Депутати от управляващата коалиция се противопоставят на „ребата“  за Австрия в бюджета на ЕС. Канцлерът Себастиан Курц (Австрийска народна партия) беше поискал да се запази отстъпката във вноската на Австрия за многогодишния бюджет на ЕС, известна като „ребат“, да се запази. Бюджетът на ЕС за 2021-2027 г. е в процес на договаряне.

Въпреки това евродепутатите от управляващата коалиция в страната Отмар Карас (Австрийска народна партия) и Моника Вана (“Зелените”), както и Андреас Шидер (Социалдемократическа партия), заявиха на пресконференция, че подкрепят премахването на подобни отстъпки. Карас твърди, че ребатът, получен от британците през 80-те години на миналия век, е поставил “началото на Брекзит”, а Вана заяви, че такива отстъпки “са несправедливи, несолидарни и вредят на прозрачността на бюджета”. (Филип Грюл |EURACTIV.de)

Прочетете също: “Austria and Germany: a harmonious couple at odds on EU issues“.

///

БРЮКСЕЛ

Белгийският крал отново търси нов информатор за създаване на федерална коалиция. След като вече разговаря с лидерита на фламандската националистическа N-Va и на фламандската зелена партия, във вторник програмата му предвижда разговори със фламандската социалистическа SP.A и валонската либерална партия Реформаторско движение, както и с валонската зелена пратия. Според анализаторите, постът на съставител на следващото правителство вероятно ще отиде отново при либералите. Междувременно предишният информатор Жорж-Луи Буше (Реформаторско движение) отхвърли идеята за провеждане на нови избори като “проява на малодушие”. (Александра Брзозовски | EURACTIV.com)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

МАДРИД

Испания с нови данъци върху дигиталните услуги и финансовите транзакции. Днес (18 февруари) лявото коалиционно правителство на Социалистическата партия и Unidas Podemos (“Заедно можем”) ще одобри данък върху финансовите транзакции, както и данък върху дигиталните услуги, съобщиха правителствени източници пред EFE, партньор на EURACTIV.

Прочетете повече тук.

///

РИМ

Призракът на Салвини. Италианският премиер Джузепе Конте все още не е успял да получи подкрепа от управляващите партии, в опит да се преразгледат двата скандални антимиграционни “укази на Салвини”, приети от предишния кабинет. Партиите все още са далеч от постигането на консенсус, тъй като от движение “Пет звезди”, участвали в предишното правителсво, не са съгласни на радикални промени.

///

Висшият апелативен съд в Италия постанови, че транссексуалните хора могат свободно да изберат новото си име, тъй като не са законово задължени да използват това, което са имали преди смяната на пола. (Джерардо Фортуна | EURACTIV.com)

///

АТИНА

Мащабна соларна инвестиция в гръцка Македония. Вчера (17 февруари) гръцката Hellenic Petroleum и германската JUWI подписаха най-голямата инвестиционна сделка за слънчева енергия в Гърция и четвъртата по големина в Европа, в опит за диверсификация на енергийния микс на Гърция. Прочетете повече от Теодор Карауланис.

///

ЛИСАБОН

Предложението за бюджета на ЕС не е добър знак за Европа”, според бивш еврокомисар. Новото предложение на Европейския съвет за многогодишния бюджет на Европейския съюз (2021-2027 г.) “не е добър знак за Европа”, заяви бившият еврокомисар за наука и иновации Карлуш Моедаш в интервю с Луса Мария Родригес от Lusa.

///

За първи път в Португалия футболист отказа да остане на терена, след като стана мишена на расистки обиди. В отговор на случилото се политици и представители на съдебните власти обещаха да накажат расизма във футбола. Роденият в Мали Муса Марега от ФК Порто напусна терена, след като стана обект на расистки обиди.

Португалската футболна федерация и Лигата на клубовете на страната излязоха с деклереция, обещавайки да проучат задълбочено случая, а прокурори обявиха започването на наказателно разследване. (Lusa.pt)

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Годишнина от катастрофата в Смоленск. Полският премиер Матеуш Моравецки потвърди, че на 10 април ще посети руския град Смоленск, за да отбележи 10-годишнината от самолетната катастрофа, при която загина бившият полски президент Лех Качински заедно с още 95 души, сред които високопоставени политици и военни командири. Тъй като посещението не е със статут на двустранна среща, все още не е сигурно дали Моравецки ще се срещне с руския си колега. Президентът Владимир Путин вече заяви, че няма да присъства. (Лукаш Гадзала | EURACTIV.pl)

///

ПРАГА

Предупреждение срещу дигиталния данък. Американският посланик в Чехия Стивън Б. Кинг официално предупреди чешките депутати да не приемат правителственото предложение за въвеждане на 7% дигитален данък, призовавайки Чехия да изчака общия регламент на ОИСР.

“Както вече казах на премиера Андрей Бабиш и на други правитествени служители, САЩ запазват правото си да приложат подходящи мерки за защита на иновативните ни компании. А това може да включва и контрамерки”, пише посланикът в писмото си до бюджетната комисия на чешкия парламент, предоставено Hospodářské noviny, медиен партньор на EURACTIV.cz. (Анета Захова | EURACTIV.cz)

///

БУДАПЕЩА

Орбан и Тръмп за нелегалната миграция и защитата на границите. “Премиерът Виктор Орбан проведе телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп, в който бяха обсъдени важността на борбата с нелегалната миграция и защитата на границите, както и ситуацията в Близкия изток“, съобщи пресслужбата на премиера. Тръмп помоли Орбан да предаде на сънародниците си високата му оценка за “успешния и велик” унгарски народ. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

Опозиционната Демократичната коалиция приветства победата на съвместния им кандидат с крайнодясната партия Йобик“, Гергели Кало, на изборите в неделя в град Дунайварош, като заяви, че победата му ще помоге за обединяването на опозиционните партии. Прочетете повече от Желко Търканец и Владислав Максимов.

///

БРАТИСЛАВА

Следващия премиер. Последните сондажи преди парламентарните избори, насрочени за 29 февруари хоказват, че Движението OĽaNO (“Обикновените хора”, член на групата Европейски консерватори и реформисти), сега е втората най-силна партия и може да определи следващия министър-председател в случай, че опозиционните партии съставят правителство. До момента лидерът на OĽaNO Игор Матович не е потвърдил дали би поел поста. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Полицейско насилие и неефективност на разследващите органи. 48% от решенията на Европейския съд по правата на човека, постановени по дела срещу България от 2009 г. насам, все още остават висящи. В понеделник (17 февруари) Българският хелзинкски комитет коментира: “Това са 79 дела, идентифицирали сериозни системни и структурни проблеми в българското законодателство и практика, срещу които все още не са предприети мерки”. Най-много са случаите, свързани с полицейското насилие и бавното разследване на престъпления. (Dnevnik.bg)

///

БУКУРЕЩ

Пародия на процедура. Парламентарните изслушвания в Румъния продължават, част от пародията за назначаване на правителство, нежелано от партията, която го съставя. Назначеният премиер Людовик Орбан предложи същия списък с министри като в предишния си кабинет, срещу който парламентът гласува преди две седмици. Людовик Орбан заяви, че неговата Национално либерална партия няма да гласува за новото правителство. Десноцентристката Национална либерална партия иска предсрочни избори, а единственият начин това да се случи е, ако за по-малко от 60 дни, парламентът откаже две предложения за министър-председател. (EURACTIV.ro)

///

ЛЮБЛЯНА

Словения отхвърля предложението за бюджет на ЕС. “Предложението на Шарл Мишел за МФР е незадоволително за Словения”, заяви министърът на външните работи Миро Церар и добави, че то е “недостатъчно“, дори след леките промени в кохезионната политиката в сравнение с предложението на финландското председателство. Въпреки че първоначалното предложение на Европейската комисия от май 2018 г. предвиждаше 9%-ово намаление на финансирането на Словения до около 3,1 милиарда евро, което бе приемливо за страната, финландското предложение, според премиера Марян Шарец предвижда намаление с 28% в сравнение с това, което понастоящем Словения получава по сегашния седемгодишния бюджет. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

75 словенски интелектуалци подписаха декларация, че евентуално правителство начело с лидера на Словенската демократична партия (ЕНП) Янез Янша би било неприемливо. Според тях лидерът на сегашната опозиция “би представлявал голяма опасност за демократичната култура и политическите процеси” и избирането му ще насърчи авторитаризма, подчиняването на социалните системи и националистическия популизъм”. Янша ще постави Словения и “чувствителна” ѝ демокрация сред онези членове на ЕС, включени в черния списък на нарушители на основните принципи за защита на принципите на демокрацията, върховенството на закона, независимостта на медиите и правата на човека, пише в декларацията. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

ЗАГРЕБ

Разширяване на ЕС. Хърватия успя да актуализира политиката на разширяване на ЕС в началото на новия мандат на Европейската комисия, заяви премиерът Андрей Пленкович, добавяйки, че “нашата цел бе да поставим темата в дневния ред и ние го постигнахме”.

“Днес можем да видим, че позицията на Франция е съществено различна от тази през октомври. Съдейки по настроението в ЕС, мисля, че решението за Северна Македония е сигурно”, заяви Пленкович, като отбеляза, че “отговорът преди срещата на върха в Загреб със сигурност ще бъде положителен”, а по отношение на Албания ще има „консенсус“. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

БЕЛГРАД

Вулин и Шойгу ще развиват сръбско-руските връзки. Сръбският и руският министър на отбраната Александър Вулин и Сергей Шойгу се ангажираха за постоянно развиване на връзките между страните в областта на отбраната по време на среща в Белград в понеделник. Двамата обсъдиха сътрудничеството си в отбранителния сектор, съобщи сръбското министерство на отбраната. EURACTIV Сърбия разглежда стратегията за сътрудничество между двете страни и нейния напредък до момента.

///

САРАЕВО

Довиждане Босна и Херцеговина, здравей отделяне на Република Сръбска„. Милорад Додик, сръбски член на председателството на БиХ, започна речта си в Националното събрание на Република Сръбска, едно от двете образувания в БиХ, с думите: “Довиждане БиХ, здравей отделяне на Република Сръбска”. Той подчерта, че Република Сръбска и сръбският народ нямат шанс в БиХ, защото са разглеждани като категория, която Сараево и босненци не приемат, мразят и искат да унищожат. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

Европейската мисия EUFOR, отговаряща за запазването на мира в Босна и Херцеговина, внимателно следи ситуацията в страната и счита, че последните събития не застрашават мира и стабилността в региона, заяви нейн представител пред телевизия N1. Изявлението е в отговор на твърдението на Република Сръбска, че ще блокира процеса на вземане на решения на държавно ниво. “EUFOR ще продължи да наблюдава ситуацията в страната според мандата си и да подкрепя безопасната и стабилна обстановка в Босна. Досега политическите събития в страната не са имали последици за сигурността или стабилносттав региона”, заяви EUFOR. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

ПОДГОРИЦА

Балканско бойно поле. Проблемите, които последваха приемането на черногорския закон за свобода на вероизповеданията, не са единствено черногорски, а трябва да се разглеждат в контекста на борбата между проевропейските и антиевропейските сили на Западните Балкани, заяви президентът Мило Джуканович. Напоследък той се бори за самоотстоятелност на черногорската православна църква от Сърбия. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

ПРИЩИНА

Независимостта на Косово е от критично значение за стабилността на Западните Балкани. “Суверенитетът и независимостта на Косово остават от решаващо значение за сигурността и стабилността на Западните Балкани. Съединените щати подкрепят Косово по пътя им към интеграцията в трансатлантическите институции и ще продължат да работят за укрепване на принципите на правовата държава, изкореняването на корупцията и насърчаването на икономическия просперитет за всички граждани на Косово”, обяви Държавният департамент на САЩ по повод 12-тата годишнина от независимостта на Косово. “Окуражени сме от последните събития, които спомагат улесняването на инвестициите, туризма и търговските връзки между жителите на Сърбия и Косово. Те поставят основата за по-нататъшен напредък в нормализирането на отношенията в бъдеще”, се казва в изявлението. (Желко Търканец | EURACTIV.hr) Повече в коментара на Георги Готев (EURACTIV.com).

***