„Възраждане“, ДПС и ВМРО протестират по време на вота на недоверие

Протестиращи се събраха пред площада на Народното събрание около 11 ч. сутринта, когато започна дебатът в парламента за бъдещето на кабинета на Кирил Петков. [Велко Ангелов/"Дневник"]

„Възраждане“, ДПС и ВМРО организираха във вторник протести срещу правителството на Кирил Петков. Първи пред парламента се наредиха националистите от сдружение „Хан Кубрат“, които протестираха срещу високите цени на горивата. ВМРО блокира апартамента на Кирил Петков заради френското предложение за решаване на спора за ветото върху евроинтеграцията на Северна Македония. Премиерът вече прехвърли решаването на ветото към парламента, а във вторник сутринта не беше и в жилището си.

След това на площада пред Народното събрание се появиха хората, организирани с автобуси от ДПС. ВМРО обявиха, че напускат площада, за да не го делят с хората на Мустафа Карадайъ. В 17 ч. на същото място започват да се появяват и привържениците на „Възраждане“.

От другата страна на сградата ще бъде демонстрацията на привържениците на правителството.

„Ние не протестираме заедно с никого. Виждаме представители на ДПС, затова няма да позволя да се събират и да се слагат под един знаменател двата ни протеста. С ДПС не можем да имаме общи цели. ДПС защитава чужди интереси – руски, турски и всякакви други, но не и български“, каза евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

През това време ДПС напусна пленарна зала, за да се срещне с хората си пред парламента.

В отговор на въпрос на журналисти дали е организирал протестиращите, Карадайъ отговори: „Естествено. Те са дошли за оставката и ние сме за оставката на кабинета.“

Общо 11 протеста се очакват в София покрай вота на недоверие.

„Да го духат бедните“

ГЕРБ внесе вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков, който обедни ДПС, „Възраждане“ и ИТН, макар и водени от различни мотиви. ГЕРБ посочва, че правителството се е провалило в сферата на финансовата политика. Основните аргументи са подценената инфлация, високия бюджетен дефицит, тегли се огромен и заробващ държавен дълг.

Премиерът Кирил Петков отговори, че правителството е намалило държавния дълг, дефицитът е в рамките на Закона за бюджета, а инфлацията е висока навсякъде, като в България тя започва да намалява. Растежът на българската икономика е над 4%, а промишленото производство расте с рекордни темпове.

„Истината е една. Това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец и тези, които са го правили, ще стигнат до реално правосъдие“, каза премиерът Кирил Петков. Той призова депутатите да се сетят за своята депутатска клетва. „В нея няма нито г-н Трифонов, нито г-н Борисов, нито г-н Доган, нито Митрофанова“, допълни Петков и ги призова да гласуват за България.

След това на парламентарната трибуна излезе Асен Василев, който каза, че икономическата философия на ГЕРБ е била „да го духат бедните“.

„Такава икономическа политика това правителство няма да води. Благодарение на вашата политика постигнахте най-голямо разделение между богати и бедни в Европа, заради което емигрираха 400 000 души“, каза Василев, а след това се извини за грубия език.

Василев каза, че това правителството няма да споделя политика на нисък дълг и дефицит, което комбинирано с кражбите довежда до бедност и лоша инфраструктура.

Заради Македония е

Дебатите откри депутатът от ИТН Станислав Балабанов, който посочи като основна причина за подкрепата на вота позицията на премиера по македонския въпрос. Според него френското предложение за ветото върху Северна Македония „има за цел да изчисти гузната съвест на Кирил Петков“.

„Защо е френско предложение, защо не е белгийско, защо не е италианско, къде е българското предложение. То казва: Вие пуснете Македония, пък ние после ще се разберем…“, каза Балабанов. Френското предложение е договорено и от външния министър на ИТН Теодора Генчовска. Накрая Балабанов каза, че шестимата отцепници от ИТН са предали не партията, а България.

Удари отвътре

Вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов, който е от квотата на ИТН и стана фигурата на раздора в коалицията заради исканите милиарди за пътните фирми, каза, че имало двойни стандарти при обществените поръчки

„Двойният стандарт сложи прът в колелата на коалицията. Отношението към ИТН като към трето качество хора, доведе до този срив. Неведнъж съм ви го казвал в очите. Когато говорим за него бих искал да му чуете добре – много големи борци сте срещу корупцията, когато става дума за ИТН и МРРБ, но не е така, когато става дума за ведомствата, управлявани от ПП“, каза той.

Премиерът Петков му отговори, че сегашното правителство е щяло да се превърне в непоклатимо, ако плати 3,9 млрд. лева за пътища на Караджов, не се пипа Бойко Борисов и спре да се споменава закона „Магнитски“.

Според вицепрмеиера и лидер на БСП Корнелия Нинова задкулисието се е видяло заплашено, защото „промяната е започнала“.

Председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че не е очаквала Караджов да разказва „неща от кухнята до степен, в която е замесен президентът на републиката“. Регионалният министър в оставка разказа за разговор с премиера за проверки на обществени поръчки, в който Петков намесил индиректно Румен Радев. Десислава Атанасова нарече управляващите „корупционери“