Външният министър е под карантина заради заместник с COVID-19

Екатерина Захариева [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Външният министър Екатерина Захариева е под карантина, след като заместникът й Петко Дойков даде положителен резултат от PCR тест за коронавирус.

Първоначално Дойков е дал положителен резултат при бърз тест в рамките на рутинно изследване на ръководния състав на министерството. След това му е направен и PCR тест, който също е излязъл положителен. Сега според наредбата на здравния министър Захариева трябва да е в 10-дневна карантина.

Министерството съобщи, че Захариева няма оплаквания и изпълнява служебните си задължения дистанционно. Тя е с отрицателен PCR тест.

“Тъй като г-н Дойков участва в делегацията на вицепремиера Захариева за тристранната среща в Берлин в понеделник с Република Северна Македония и Федерална Република Германия, МВнР по дипломатически път уведоми незабавно делегациите на другите две държави. Под карантина са поставени още членовете на цялата българска делегация, която бе в Берлин”, обяснява министерството.

МВнР съобщи още, че Захариева и хората от делегацията й, както и екипажът на специалния самолет са били тествани, преди да заминат и резултатите на всички са били отрицателни.