Външно министерство чака ЦИК да каже как ще гласуват българите в чужбина

МВнР

Министерството на външните работи обяви в понеделник, че все още няма решение за машинния вот в чужбина. Министерството е изпратило до Централната избирателна комисия две писма за определяне на местата, където ще се гласува с машини. Отговор обаче все още няма, съобщи председателят на работна група „Избори“ във Външно министерство Иван Кондов по време на брифинг.

„Министерството е готово да съдейства за изпращането на машините за гласуване в чужбина, като сме подготвили шест сценария за това. На този етап няма отговор от ЦИК“, коментира Кондов.

Калин Анастасов, заместник-председател на работната група „Избори“, допълни, че ако до четвъртък няма решение за машините, може да се получи забавяне на доставката им. Той подчерта, че за да върви работата ЦИК по най-бързия начин трябва да им предостави местата и броя на машините.

Министерството е коригирало данните, предоставени миналата седмица от ЦИК за вота в зад граница. На брифинга бе представена готовността за разкриване на 70% повече избирателни секции в чужбина спрямо тези на изборите през април. Над 5800 души се очаква да бъдат ангажирани с организацията на изборния ден.

За вота на 11 юли се очаква да бъдат разкрити 784 секции в 68 държави, а общо 65 344 са българските граждани, включени в списъците.

Най-много секции ще има във Великобритания и Северна Ирландия – 135, което е 17% от всички секции или четири пъти увеличение спрямо предходните избори.

В Германия увеличението е с 80% – там ще бъдат разкрити 117 секции. На трето място по брой секции ще бъде Турция със 112 – това е с 220% повече от тези на изборите през април, но далеч от рекорда през 2014 г.

В Испания, където също има огромна българска общност, ще бъдат  разкрити  67 секции или 26%. В Съединените щати ще бъдат увеличени с 66%, а в Нидерландия с 40%.

Иван Коднов обясни, че допълнителна трудност в организацията на изборите в чужбина е фактът, че там, където няма български общности, членове на избирателните комисии ще трябва да се командироват от България. Друг голям проблем може да се окаже транспортирането на бюлетините, което трябва да се извършва с дипломатическа поща.

Във вторник, 22 юни, БНБ започва да предава изборните книжа на външното министерство, което ще отговаря за логистиката по транспортирането.

„Преди около месец, когато трябваше да изпратим прогнозен бюджет за изборите, ние го направихме на база 800 секции, познали сме тази бройка. Изглежда страшно много и представлява сериозна задача за нас – логистична, организационна. Най-много ни притеснява въпросът с човешките ресурси“, коментира още Иван Кондов.

Той посочи, че няколко секции ще бъдат разкрити на места, където няма български общности. Тази мярка се налага заради сезона на отпуските. Предвижда се да отворят места за гласуване на няколко гръцки острова, както и на екзотични дестинации като Доминиканската република. Вече 40 заявления за гласуване са подадени именно от Доминиканската република.