Въпреки рекордния брой заразени, страните се опитват да поддържат икономиките отворени

Индийци чакат на опашка за ваксинация в Делхи, Индия, 29 декември 2021 г.  [EPA-EFE/RAJAT GUPTA]

Броят на заразените с коронавируса по света достигна рекордно високо ниво през последните седем дни, показват данните на Ройтерс от сряда (29 декември). Вариантът Oмикрон излезе извън контрол и правителствата в целия свят се опитаха да овладеят разпространението му, без да парализират крехките икономики.

Почти 900 000 случая средно се регистрират всеки ден в света между 22 и 28 декември. Редица страни отбелязаха най-високи стойности през изминалите 24 часа, включително Аржентина, Австралия, Боливия, Съединените щати и много държави в Европа.

Проучванията показват, че Oмикрон е по-малко смъртоносен от някои предишни варианти. Но огромният брой хора с положителна проба може да преторави болниците в някои страни и да остави предприятията без работници.

Изследователи от Южна Африка откриха, че ключова част от втората линия на защитата на имунната система – нейните Т-клетки – са много ефективни при разпознаването и атаката на варианта на Oмикрон, предотвратявайки прогресирането на повечето инфекции до критично заболяване.

Политическите лидери на няколко държави, които се опасяват от икономическото въздействие от задържането на толкова много работещи хора у дома, обмислят да съкратят периода, необходим за изолация след положителен тест или контакт със заразен к ковид.

Испания обяви в сряда, че намалява периода на карантина на седем дни от 10, докато Италия заяви, че планира да облекчи правилата за изолация за тези, които са били в близък контакт със заразени с вируса.

По-рано тази седмица здравните власти на САЩ издадоха нови насоки, които съкращават периода на изолация за хора с потвърдена инфекция на пет дни от 10, стига да са безсимптомни.

„Силно съм загрижен, че Oмикрон, който е силно заразен и се разпространява едновременно с Делта, може да доведе до цунами от случаи“, каза генералният директор на Световната здравна организация  Тедрос Аданом Гебрейесус на брифинг.

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран заяви пред депутатите, че Франция наблюдава „замайващ“ ръст на случаите с 208 000 регистрирани за 24 часа, което е национален и европейски рекорд.

Великобритания, Италия, Испания, Португалия, Гърция, Кипър и Малта регистрираха рекорден брой нови случаи във вторник, докато средният брой на новите случаи на ден в Съединените щати за седем дни достигна рекордните 258 312, според данни на Ройтерс. Предишният пик беше регистриран миналия януари – 250 141 души.

Въпреки скока на заразените с коронавирус, смъртните случаи и хоспитализациите са сравнително ниски, коментира Рошел Валенски, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Докато текущата седемдневна средна стойност на случаите е около 240 400, което е с 60% повече спрямо предходната седмица, процентът на хоспитализация за същия период е нараснал само с 14% до около 9 000 на ден за същия период. Смъртните случаи са намалели с около 7% до 1100 на ден, добави Валенски.

Някои експерти в Съединените щати поставиха под съмнение новите правила, които намаляват наполовина периода на изолация за асимптоматични коронавирусни инфекции. Според тях това може да доведе до повече инфекции. Новите правила не изискват тестове, за да се потвърди, че дадено лице вече не е заразно, преди да се върне на работа или да се социализира.

„Те се опитваха да намерят баланс: как да изпълним добрите принципи на общественото здраве, без да се налага да стигаме до точката, в която сте принудени да затворим страната“, коментира консултантът на Белия дом по инфекциозни заболявания, Антъни Фаучи.

Великобритания отчете 183 037 случая на COVID-19 в сряда и над 50 000 повече от предишния максимум, регистриран само ден по-рано, показва правителствената статистика. Ирландия също отчете рекордни случаи в сряда с повече от 16 000 нови инфекции.

Британският премиер Борис Джонсън каза, че няма да въвежда нови ограничения тази година, за да ограничи разпространението на Oмикрон който сега представлява приблизително 90% от всички инфекции в страната, смятат здравни служители.

Австралия регистрира почти 18 300 нови случая, като надмина предишния връх на пандемията от вторник от около 11 300.

В Испания търсенето на безплатни комплекти за тестване от регионалното правителство на Мадрид далеч надвишава предлагането, а пред аптеките се образуват дълги опашки.

Правителствата все повече се тревожат от икономическото въздействие от огромен брой хора, принудени да се изолират, защото са били в контакт със страдащ от коронавирус.

„Просто не можем да позволим всички да бъдат поставени под карантина“, каза австралийският премиер Скот Морисън пред репортери.

Морисън иска да направи спешни промени в правилата за тестване, за да облекчи натиска върху медицинските центрове. Той каза, че Австралия се нуждае от „смяна на предавката“, за да управлява претоварените лаборатории и да извади хората от изолацията.

Докато Испания и Италия предприеха мерки за облекчаване на някои правила за изолация, Китай се придържа към политиката си на нулева толерантност, като държи от седмица 13 милиона души в Сиан, столицата на централната провинция Шанси, под строго блокиране, след като бяха регистрирани 151 нови случая миналата седмица.

„Просто искам да се прибера вкъщи“, каза 32-годишен механик, който беше в града по работа миналата седмица.