Вътрешният министър: Борисов трябва да бъде разпитан след изборите

Бойко Рашков [Георги Кожухаров/Дневник]

Бившият премиер Бойко Борисов трябва да бъде разпитан след изборите по т.нар. „канибалско дело. Тази позиция изказа вътрешният министър Бойко Рашков в интервю за Mediapool. Едновременно с това той съобщи, че подслушваните по време на протестите български граждани са стотици, а прокуратурата е водила разследване за „държавен преврат“, което е било основание за поголовното подслушване.

Случаят с „канибалското дело“ е от 2009 г., когато на власт е първият кабинет на Борисов. Бойко Рашков обеща, че ще сезира прокуратурата за действията на бившия премиер, но МВР започна и собствена проверка.

“Доколкото знам, ще трябва да съдействат със своите сведения и информации и хора, които се намират в момента в чужбина. Но те са изявили желание да се осветли този случай в много по-голяма дълбочина“, каза Рашков.

Служебният вътрешен министър разказа за своя среща с анонимен свидетел, който твърди, че Борисов го е заплашил със следните думи: “Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо”. Вътрешният министър обаче не пожела да назове името на свидетеля, за когото уточни само, че е бизнесмен. На другия ден Бойко Борисов използва това, за да обясни, че досега не са му пришивали само, че е изял човек на филета.

Подслушваните са стотици

Бойко Рашков казва, че стотици протестиращи срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев са били подслушвани, защото техните действия са оценени от прокуратурата като държавен преврат.

Той обясни, че МВР вече има ясно за броя и имената на подслушваните, но няма да вади информацията сега, а ще я представи пред депутатите от новото Народно събрание. Така Рашков иска да избегне обвиненията на ГЕРБ, че се прави “нов Костинброд“.

“Особено ГЕРБ ще каже, че МВР работи против тази партия. Самите действия по прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) са в период, в който управлява ГЕРБ. Това се случва в средата на миналата година и е имало стотици наблюдавани български граждани, които са протестирали по улиците на големите градове в нашата страна. По-добре да се изчака да минат изборите, защото от ГЕРБ ще обвинят сегашното ръководство на МВР, че иска да провали изборите. Затова ние ще проявим търпение и ще предоставим всичко, с което разполагаме, на парламента. Тогава и ГЕРБ, чрез своите представители, ще може да се запознае с тази информация“, каза Рашков.

Според него прокуратурата в момента не проявяват никаква активност, за да разкрие подслушването на протестиращи, защото цялата тази дейност е била под техен контрол.
“Има един номер на досъдебно производство, по който са били подслушвани протестиращи български граждани. Служителите на МВР са използвани по най-безогледен начин, като обслужващ персонал на прокуратурата. И са направили всичко възможно, тъй като става дума за досъдебно производство на Специализираната прокуратура, всички материали, които са съпътствали използването и прилагането на СРС, да бъдат унищожени. Ако дойде някой друг като министър на вътрешните работи, извън ГЕРБ, той ще прояви интерес и ще провери. Затова са се постарали в много голяма част тези материали да бъдат ликвидирани, но за тяхно съжаление такива данни са останали все пак. И те дават основание да се направят изводи, че прокуратурата в нашата страна е оценила протестите на хората като “държавен преврат”, обясни вътрешният министър

Той допълни: “Това означава, че според българската прокуратура, която има много активно поведение в защита на предишното държавно ръководство, хората в нашата страна, които протестират, извършват престъпление против сигурността на републиката. Тези дни на един брифинг Борисов използва израза “преврат”, че някой иска да осъществи преврат. Това кореспондира в много голяма степен с това, което аз съм прочел в едно постановление на Специализираната прокуратура, където пише точно това. Нищо случайно няма“.

Според него единствено публичността може да гарантира защитата на основните човешки права от произвол при използването на специални разузнавателни средства и обещава да направи всичко, за да излезе истината наяве.

“Укоримото е тази информация да се крие. Коя е тая прокуратура и кой е тоя прокурор (които са се занимавали с това)? Дали не се казва прокурорът Първанов от Специализираната прокуратура, който бил наблюдаващ прокурор по това производство, по което са направени множество искания за използване и прилагане на множество специални разузнавателни средства, разрешавани от Специализирания наказателен съд? Нека да видим това. Тези лица, които са били активни в тази дейност, трябва да бъдат показани на българското общество. Мисля, че това е справедливо“, казва Рашков.

„Гешев е продукт на една отритната политическа власт“

Вътрешният министър смята, че прокуратурата трябва да има ново ръководство, защото Иван Гешев е “продукт на политическа власт, която е отритната от хората още на 4 април“.

„След като Борисов може да разпорежда на прокурорите в нашата страна, това означава, че прокуратурата не е независима. Т.е. тези отношения, в които е влязла прокуратурата с изпълнителна власт противоречат на самата конституция. На това основание този главен прокурор не трябва да е на това място. Да си намери друго поприще. Например, да отиде в ГЕРБ да започне да изпълнява някаква политическа функция, но не е за независимата прокуратура. Той със своето поведение и начина на ръководене фактически я е извадил от съдебната власт и я е поставил по негово усмотрение в изпълнителната власт. Той е слял независимата прокуратура с политическата власт. Спомнете си, че той даде интервю, в което заяви на всеослушание, че той не признава разделението на властите, което напълно потвърждава това, което сега се опитвам да кажа“, каза Рашков.