Вътрешният министър на талибаните е в „черния“ списък на САЩ

Сираджудин Хакани, новият вътрешен министър, е син на основателя на мрежата Хакани, класифицирана като терористична група от Вашингтон. Той е един от най -търсените от ФБР хора заради участието си в самоубийствени атаки и връзките с Ал Кайда. [Twitter]

Представители на висшия ешелон на талибаните ще заемат ръководни постове в новото правителство на Афганистан. Сред тях са  сътрудник на основателя на ислямистката групировка и издирван от ФБР мъж.

Световните сили предупредиха талибаните, че ключът към мира и развитието е приобщаващо правителство, което ще подкрепи обещанията им за по-умерен подход, който зачита правата на човека. Очакванията са, че няма да се повторят събитията от предишното им управление (1996-2001 г.), което беше белязано от кървави отмъщения и потисничество на жените.

Върховният лидер на талибаните Хайбатула Ахундзада в първото си публично изявление след завземането на столицата Кабул от ислямистите на 15 август заяви, че талибаните ще спазват всички международни закони, договори и ангажименти, които не противоречат на ислямското право.

„В бъдеще всички въпроси за управлението и живота в Афганистан ще се регулират от законите на Светия шариат“, каза той в изявление, в което поздрави афганистанците за това, което той нарече освобождението на страната от чуждо управление.

Новото правителство бе обявено три седмици след като талибаните взеха властта, а чуждите сили, ръководени от САЩ, се изтеглиха от страната. Слабото правителство, подкрепяно от Запада, се разпадна, както и армията.

Съединените щати заявиха, че са обезпокоени от избора на някои от членовете на кабинета и отбелязаха, че няма включени жени. „Светът наблюдава отблизо“, заяви говорител на Държавния департамент на САЩ.

Афганистанците, които се радваха на значителен напредък в образованието и гражданските свободи през 20-те години, докато  САЩ подкрепяха правителството, продължават да се страхуват от намеренията на талибаните. Ежедневните протести продължават и това е предизвикателство за новите управници.

Във вторник, когато се обявяваше новото правителство, група афганистански жени се скриха, след като въоръжени представители на новата власт стреляха във въздуха, за да разпръснат стотици протестиращи.

Последният път, когато талибаните управляваха Афганистан, момичетата не можеха да посещават училище, а на жените беше забранено да ходят на работа. Религиозната полиция наказваше всеки, който нарушава правилата, а се извършваха и публични екзекуции.

Талибаните призоваха афганистанците да бъдат търпеливи и обещаха този път да бъдат по-толерантни – ангажимент, който чуждестранните сили ще проучат като условие за помощ и инвестиции, от които страната отчаяно се нуждае.

Наследството на основателя

Мула Хасан Ахунд, който е избран за премиер, подобно на мнозина от ръководството на талибаните, дължи голяма част от престижа си на тясната си връзка с покойния основател на движението Мула Омар, който управляваше преди две десетилетия.

Ахунд е дългогодишен ръководител на мощния орган за вземане на решения на талибаните, т.нар. съвет на ръководството. Той беше външен министър, а след това вицепремиер, когато талибаните за последно бяха на власт. Подобно на мнозина от сегашния кабинет е под санкциите на ООН за ролята му в това правителство.

Сираджудин Хакани, лидер на мрежата „Хакани“, която е част от талибаните, е назначен за вътрешен министър. Той е син на основателя на мрежата „Хакани“, класифицирана от Вашингтон като терористична група от Вашингтон. Той е един от най-търсените хора от  ФБР заради участието си в самоубийствени атаки и връзките с Ал Кайда.

Мула Абдул Гани Барадар, ръководител на политическия офис на движението, е назначен за вицепремиер, заяви главният говорител на талибаните Забихула Муджахид на пресконференция в Кабул.

Фактът, че  Барадар не бе посочен за премиер беше изненада за някои, тъй като той беше отговорен за договарянето за изтеглянето на САЩ по време на преговорите в Катар и представи лицето на талибаните пред външния свят.

По-рано Барадар е бил висш командир на талибаните в дългия бунт срещу американските сили. Той беше арестуван и затворен в Пакистан през 2010 г., а оглави политическия офис на талибаните в Доха след освобождаването му през 2018 г.

Мула Мохамад Якуб, син на мола Омар, беше посочен за министър на отбраната.  Молла Абдул Хак Васик, който е лежал в американския затвор за заподозрени терористи в Гуантанамо, Куба, ще оглави министерството на разузнаването.

Говорителят на Белия дом Джен Саки заяви пред репортери, че САЩ скоро няма да  признаят талибанското правителство.

Икономически срив

Говорителят на талибаните Муджахид заяви, че е създаден действащ кабинет, който да отговори на основните нужди на афганистанския народ. Това се случва на фона на сриване на обществените услуги,  икономически срив и хаос след бурното чуждестранно изтегляне.

Той каза, че някои министерства трябва да бъдат запълнени и търсят квалифицирани хора.

Организацията на обединените нации заяви по-рано във вторник, че храната и други основни стоки са на изчерпване. Повече от половин милион души са били разселени в Афганистан тази година.

На 13 септември в Женева е насрочена международна донорска конференция. Западните сили казват, че са готови да изпратят хуманитарна помощ, но по-широкото икономическо участие зависи от формата и действията на талибанското правителство.

„Съпротивата ще продължи“

В понеделник талибаните победиха в битката в долината Панджшир, последната провинция, която се опълчи срещу ислямистите.

Снимки в социалните мрежи показват, че бойци на талибаните стоят пред областната управа на Панджшир след дни на борба с Националния фронт на съпротива в Афганистан, командван от лидера на провинцията Ахмад Масуд.

Масуд отрече, че силите му, състоящи се от части от афганистанската армия, както и от местни бойци, са били победени. Той написа в Туитър: „нашата съпротива ще продължи“.