38-годишната Вьоса Османи е избрана за президент на Косово

Новоизбраният президент на Косово Вьоса Османи изнася реч пред делегатите, след като положи клетва в парламента в Прищина, Косово, 4 април 2021 г. [Valdrin Xhemaj / EPA / EFE]

Парламентът на Косово избра за президент 38-годишната Вьоса Османи, която професор по право и е получила образованието си в САЩ. Тя бе издигната за позицията от управляващото ляво движение “Самоопределение”.

Османи пое поста временно изпълняващ длъжността президент на Косово миналия ноември, когато нейният предшественик Хашим Тачи подаде оставка заради предстоящия процес за военни престъпления в Холандия.

Първоначалният мандат на Османи изтече, когато новото правителство на премиера Албин Курти, лидерът на “Самоопределение”, пое управлението след изборите на 14 февруари.

В неделя 120-местният парламент гласува в подкрепа на назначаването на Османи със 71 гласа.

Опозиционните партии и част от гражданското общество разкритикуваха нейното назначение, като заявиха, че да имаш президент, министър-председател и председател на парламента от една и съща партия, не е в интерес на  държава с крехка демокрация.

Османи е млад и модерен тип политик. Тя е запозната с живота на Запад и е разочарована от шуробаджанащината и фаворизирането на определени кръгове в страната. Новият президент представлява хората, които вярват в неефективността на традиционните партии в страната.

В своята реч Османи призова за диалог, насочен към нормализиране на връзките със Сърбия, но каза, че Белград първо трябва да се извини и да преследва виновните за военните престъпления, извършени по време на войната от 1998-1999 г., която в крайна сметка доведе до независимост на Косово през 2008 г.

“Мирът ще бъде постигнат само когато видим угризения и извинения от Сърбия и когато видим справедливост за тези, които са пострадали от престъпленията”, заяви Османи.

До миналия септември тя беше високопоставен представител на Демократичната лига на Косово, която напусна, за да обедини сили с Курти. Османи не е член на управляващата партия “Самоопределение”, но влезе в техните листи на изборите през февруари.

Омъжена е и има две дъщери.

Предишният президент Тачи, герой от военното време,  в момента е в Хага в очакване на съдебен процес за военни престъпления в Косово. Той отрича повдигнатите му обвинения.