В Азия и Африка обвиняват ЕС, вместо Русия, за липсата на храна

Стратегическата комуникация с африканските и азиатските страни е решаващо предизвикателство за  целия ЕС, подчерта чешкият министър. [EPA-EFE/MILAN JAROS]

Африканските и азиатските страни са изправени пред недостиг на храна заради руската блокада на Черно море, но често вместо това обвиняват Европейския съюз, предупреди чешкият външен министър Ян Липавски.

Стратегическата комуникация с африканските и азиатските страни е решаващо предизвикателство за  целия ЕС, подчерта чешкият министър. 

„Европейският съюз в момента губи дебата в Африка и Азия за това кой е виновен за продоволствената криза. Това се приписва на ЕС, което е до голяма степен несправедливо“, каза Липавски и добави, че не Брюксел блокира износа на храни, а напротив, подкрепя го.

Във вторник Европейската комисия предложи мобилизиране на 600 милиона евро за справяне с продоволствената криза в Африка, Карибския басейн и Тихия океан. Финансирането обаче не е достатъчно. Според Липавски ЕС има недостатъци в комуникацията с Африка и Азия.  

„Честно казано, тези страни не се интересуват защо храната не идва от Европа. Те чуват от Путин , че санкциите на ЕС са виновни“, коментира Липавски.

Чешкият външен министър подчерта, че за ЕС и Чехия е голяма задача да обяснят на засегнатите страни, че Украйна не може да изнася зърно заради руската инвазия.

Сътрудничеството с Индо-Тихоокеанския регион и Африка ще бъде един от приоритетите на външната политика на предстоящото чешко председателство в Съвета на ЕС, което започва на 1 юли.

В началото на месеца Европейският съюз обяви, че планира офанзива, за да се противопостави на руските твърдения, според които западните санкции са отговорни за прекъсването на глобалните доставки на зърнени култури и торове.

Африка и Близкият изток са изложени на риск да бъдат сериозно засегнати от невъзможността на Украйна да транспортира огромната си реколта от зърно по Черно море.

Руският президент Владимир Путин многократно обвинява Запада, че е отговорен за нарушаването на глобалните вериги за доставки.

„Нашите санкции не засягат износа на храни и торове от Русия“, подчерта високопоставен служител на ЕС, позовавайки се на въпроси, повдигнати от Маки Сол, президент на Сенегал и председател на Африканския съюз, в обръщението му към лидерите на ЕС на срещата на върха.на 31 май.

Според висш служител на ЕС има известно нежелание на международните корабособственици да изпращат своите кораби до руските пристанища, за да товарят зърно и торове.

Русия се основава на продоволствената криза, която създаде, за да укрепи отношенията си със страни в Азия, Африка и Латинска Америка. Освен всичко друго, Москва предава послание на развиващите се страни, нуждаещи се от зърно, че „приятелите на Русия няма да бъдат изоставени“.

Експертите смятат, че основна причина, поради която някои проруски дезинформационни кампании за войната в Украйна са получили отзвук, особено в Югоизточна Азия, е, че те успешно са се възползвали от вече съществуващите антиамерикански и антизападни настроения.

Представители на ЕС призоваха за по-проактивен подход към дезинформацията и пропагандата, но досега блокът разполагаше с твърде малко ресурси, за да се справи с проблема.