Основен опонент на Лукашенко е осъден на 14 години затвор

Снимка предоставена от държавната информациона агенция "БелТА", показва бившия председател на "Белгазпромбанк" Виктор Бабарико в клетката на подсъдимия преди обявяването на присъдата му в съд в Минск, Беларус, 6 юли 2021 г. [Предоставена снимка/ EPA / EFE]

Бившият кандидат за президент Виктор Бабарико беше осъден на 14 години затвор. Решението на съда в Беларус от вторник (6 юли) е по обвинения в корупция, които Бабарико отрича. Присъдата предизвика недоволството на Запада, както и на опозицията в изгнание.

Преди ареста му през юни миналата година социологическите проучвания прогнозираха, че 57-годишният Бабарико е основният опонент на Александър Лукашенко преди президентските избори. За тях опозицията твърди, че миналият август те са били фалшифицирани, за да продължи управление на Лукашенко.

На власт от 1994 г., Лукашенко обяви убедителна победа на изборите. Новият мандат предизвика най-големите протести в съвременната история на 9,7 милионната подкрепяна от Москва бивша съветска република. Лукашенко отрече изборна измама.

Преди решението във вторник съюзниците на Бабарико, бившият шеф на „Белгазпромбанк“, заявиха, че обвиненията срещу него са измислени, за да осуетят политическите му амбиции.

„Това е безумна присъда за човек, който е решил да влезе в политиката и се е превърнал в един от лидерите, който събуди страната от дълъг сън“, каза Святлана Тихановская, лидер на протеста след изборите.“… Режимът прави всичко възможно, за да убие всяка мисъл, която дори отдалече наподобява вяра и надежда. Но за Виктор – както и за хиляди невинни хора в затвора – най-важното е надеждата в сърцата ни“, каза тя.

Американското посолство в Минск разкритикува решението. „Днес беше показана жестоката измама на съдебната система в Беларус… показвайки, че режимът на Лукашенко няма да спре пред нищо, за да запази властта си“, заяви посолството в Twitter.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който вече е във Вилнюс, където ще се срещна с Цихановская, осъди решението и нарече процеса „политически ход“.

След като на Бабарико бе забранено да се кандидатира и една от неговите съюзници Мария Колесникова беше задържана, той обедини сили с други две жени – Тихановская и Вероника Цепкало, за да ръководи опозиционната кампания.

В момента Колесникова е в затвора, Цепкало е избягала в чужбина, а Тихановская, която се кандидатира срещу Лукашенко и оттогава се очерта като най-видната фигура на опозицията, се опитва да разклати властта му от съседна Литва.

В понеделник специалният докладчик на ООН каза на Беларус незабавно да освободи около 530 затворници, които правозащитните организации смятат за „политически затворници“. Пратеникът на Вашингтон намекна за евентуални допълнителни икономически санкции срещу Минск.

Специалният докладчик на ООН Анаис Марин заяви, че над 35 000 души са били произволно задържани през последната година и че страхът от репресии е накарал десетки хиляди беларуси да търсят убежище в чужбина