В Германия започват протести срещу лицевото разпознаване

2019-7 [STEPHANIE LOOS]

Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер планира да въведе система за автоматично разпознаване на лица в 134 жп гари и 14 летища, съобщиха медиите в началото на годината. И макар и все още да няма официално потвърждение, гражданското общество и политици призовават за забрана на технологията за наблюдение, пише EURACTIV Германия.

Според “Шпигел” Зееховер планира да оборудва 134 жп гари и 14 летища с камери, които могат автоматично да идентифицират хора в тълпата. Целта е да се разшири системата за автоматично разпознаване на лица в Германия.

Въпреки че министерството не е потвърдило мерките официално, говорител на правителството заяви пред EURACTIV, че в Закона за федералната полиция се предвижда изменение, което да ѝ предостави “подобрени технически възможности и, където е възможно и разумно, разширени отговорности”. Този проектозакон следва да бъде предмет на “вътрешна координация на правителството”.

Призив за забрана

Опозицията срещу плана нараства. Активистът и основател на иницативата “Дигитална свобода” Виктор Шлютер създаде съюз “Стоп на системата за разпознаване на лица”. Идеята е да стане ясно, че “много хора силно се съмняват, че тези предложения са ефективни и полезни”, обясни той пред EURACTIV.

Сред активистите са групи като Chaos Computer Club (Компютърен клуб „Хаос“) и epicenter.works, наред с медии като netzpolitik.org, а също и политици от левицата. На 9 януари активистите представиха исканията си пред правителството.

Те настояват не само за спиране на предполагаемото разширяване на системата за разпознаване на лица, планирано от Зеехофер, но и за пълната и окончателна забрана на автоматичното разпознаване на лица на публични места, извършвано от държавата.

Система, податлива на грешки

Каква е мотивацията на активистите? Според Шлютер проблемът е, че технологията за момента остава недоразвита и може да доведе до неправилно идентифициране.

Вътрешното министерство започва да тества камери за разпознаване на лица още през 2018 г. на централната гара в Берлин. Резултатът е правилна идентификация на 80% от пътниците. “Системите са се доказали, така че широкото им въвеждане е възможно“, заяви Зеехофер тогава.

Chaos Computer Club, активистка хакерска асоциация, направи проверка и обвини министерството, че представя данните по заблуждаващ начин. Според асоциацията, подобни числа може да бъдат получени, само ако и трите доставчици на технологията работят едновременно и се подкрепят взаимно, а точността на един доставчик е била само 68,5%.

Ред на социалдемократите

Лидерът на социалдемократите (SPD) Саскиа Ескен също предупреди за невярното представяне на данните. “Според мен видеонаблюдение с лицево разпознаване е твърде голяма намеса в правата на гражданите. Грешните резултати ще нанесат повече вреда на сигурността, отколкото използваното наблюдение. Невинни хора са изложени на риск. Искам да направя дигитализацията социалнодемократична!”, написа той в Туитър.

С проектозакона в ръцете на Министерството на правосъдието, ръководено от социалдемократите, те несъмнено ще имат ключова роля.

Шлютер обаче гледа на въпроса реалистично и не изключва възможността социалдемократите да се намесят.

Това все пак може да бъде и възможност, тъй като “социалдемократическата партия търси позиционирането си”, което означава, че може да действа „тук и сега“.

Дискриминацията също може да се превърне в проблем. Проучване на Масачузетския технологичен институт в сътрудничество с “Майкрософт” сочи, че фалшивите положителни резултати са по-често срещани сред жените, децата и хората с тъмен цвят на кожата. Този вид дискриминация е присъща за системата.

И не на последно място, в момента избягването на идентификация е лесно. Издирваните лица само трябва да извърнат лицата си от камерите едва с 15 градуса, или частично да ги покрият, за да не бъдат разпознати.

Смразяващ ефект

Въпреки че подобни технически проблеми могат да бъдат разрешени в бъдеще, Шлютер и неговата активистка група отхвърлят дори перфектно функционираща система за разпознаване на лица, прилагана публично и призовават за окончателна забрана. Това е така, защото според тях публичното наблюдение, като цяло, има така наречения “смразяващ ефект”.

“По-голяма опасност виждаме в ефекта от налаганото самоограничение”, заяви Шлютер. Той отбеляза, че постоянното наблюдение принуждава хората да адаптират поведението си. Според него това не е здравословно за една демокрация, тъй като гражданското участие би спаднало от страх, че лицата на хората се съхраняват в база данни.

Без лоши намерения

Шлютер обаче посочи ясно, че правителството не е злонамерено. Ако едно място се наблюдава, то чантите ще се крадат някъде другаде, посочи обаче той.

Но вътрешният министър Зеехофер вижда нещата по различен начин. След тестовете през 2018 г. той заяви, че системите за разпознаване на лица ще “помогнат на полицията да работи още по-ефективно, като по този начин сигурността на гражданите ще се подобри”.

Топката вече е в полето на социалдемократите.