В Грузия телевизии спряха излъчване заради нападения над журналисти

Хората участват в погребална церемония на грузинския оператор Лексо Лашкарава в Тбилиси, Грузия, 13 юли 2021 г. Операторът на грузинския телевизионен канал ТВ Пирвели беше бит от крайнодесни активисти по време на митинга срещу Прайда на 5 юли. Лашкарава почина на 11 юли. [EPA-EFE / ZURAB KURTSIKIDZE]

В сряда четири независими грузински телевизии спряха излъчванията си за 24 часа в знак на протест срещу нападения над журналисти и смъртта на оператор.

След смъртта на 37-годишния оператор Александър Лашкарава, който работеше за независимата телевизия „Пирвели“, в неделя в столицата Тбилиси избухнаха протести. Пред по-малко от седмица Лашкарава беше нападнат от яростна тълпа, която протестираше срещу планирания ЛГБТК Прайд.

Неговата смърт и побоят над десетки други журналисти предизвика вълна от възмущение в кавказката страна и в чужбина. От „Репортери без граници“ (РБГ) заявиха, че случилото се „бележи пагубен преломен момент за свободата на информиране в Грузия.“

В Грузия известни медийни личности и мениджъри обвиниха правителството на премиера Иракли Гарибашвили, че настройва групи за насилие срещу критичните медии.

В сряда четири независими телевизионни канала – Формула, Мтавари, Пирвели и Кавкасия – заявиха, че спират излъчването за 24 часа.

„Гарибашвили трябва да подаде оставка. Всички, които нападнаха журналисти на 5 юли, трябва да бъдат преследвани“, заявиха те в идентични изявления на страниците си във Facebook.

Вместо редовните излъчвания, четирите национални телевизионни оператора показваха списък с повече от 50 журналисти, които са получили наранявания при нападенията през миналата седмица, включително сътресения, химически изгаряния и счупени крайници.

„Ние спряхме  излъчването за 24 часа. Нашето мълчание ще крещи силно за невероятните предизвикателства, пред които са изправени независимите медии в Грузия“, заяви редакторът на новините на телевизия Пирвели Нодар Меладзе пред Агенция Франс Прес (АФП).

Във вторник стотици журналисти се явиха на погребението на Лашкарава, чийто ковчег беше пренесен през шпалир на колеги с камери.

Гарибашвили изрази съболезнования на семейството и колегите на Лашкарава и обеща своевременно разследване на причината за смъртта му, която той нарече „невероятна трагедия“.

САЩ и ЕС осъдиха нападенията срещу журналисти и призоваха за наказателно преследване на виновните.

Запитан в сряда за възможни санкции срещу грузински официални лица заради нападенията, говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви на брифинг пред пресата: „Имаме редица инструменти, за да потърсим отговорност по някакъв начин на отговорните за нарушаване на правата на човека и за насилието по света. Санкциите наистина са един от тези инструменти.“

РБГ обвини властите във „виновна пасивност“ и заяви, че полицията не е успяла да защити журналистите.

Критиците обвиниха управляващата партия „Грузинска мечта“, че мълчаливо подкрепя хомофобски и националистически групи.

Тези групи се възприемат като привърженици на управляващата партия и организираха протести срещу прозападните опозиционни партии, атакувайки опозиционни лидери и активисти.