В Индия са поставени над милиард дози ваксини

Индийски жени чакат на опашка, за да се ваксинират срещу COVID-19 по време на масова ваксинация за жени в Мумбай, Индия, 17 септември 2021 г. EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI [EPA/EFE/DIVYAKANT SOLANKI]

Индийската кампания за ваксинация срещу COVID-19 отбеляза историческо постижение, като приложи над един милиард дози ваксини, предимно индийско производство, съобщиха властите в Делхи в четвъртък (21 октомври). Усилията обаче продължават, тъй като само около 30% от възрастните са имунизирани с двете дози.

Три четвърти от възрастните в страната с 1,3 милиарда души население са имунизирани с една доза, а около 30% са напълно ваксинирани, съобщи правителството.

Индия постигна този резултат за по-малко от 40 седмици. Властите казват, че това е успех на Индия в различните етапи на ваксинацията – разработване, производство и внедряване на нови ваксини.

Индийската инициатива за ваксиниране срещу COVID-19 започна на 16 януари около три седмици след началото на ваксинацията в ЕС на 27 декември 2020 г.

Трудно начало

През пролетта заради силно заразния Делта вариант на коронавируса броят на заразените скочи и това доведе до изчерпване на леглата и кислорода в болниците, а моргите и крематориумите бяха препълнени. Индийското правителство беше остро разкритикувано от опозицията и обществеността за  лошо управление на пандемията.

Обвиненията бяха, че се прикрива действителния брой на починалите от ковид,  „ненужни смъртни случаи“ и в неспособност за защита на правото на живот. Международната комисия на юристите заяви, че правителството се е провалило в няколко неща, включително в осигуряването  на достъп до кислород, болнични легла, лекарства, тестове и ваксини.

„Индийските федерално и щатски правителства не успяха да се подготвят за предвидимата втора вълна от пандемията, която утежни неизбежната трагедия от 1500 до над 3 000 смъртни случая дневно“, каза Сам Зарифи от международната комисия.

По-рано този месец Върховният съд на Индия постанови, че правителството трябва да плати около 574 евро обезщетение за всеки починал от ковид в страната. Заповедта  дойде след петиция, ръководена от адвокат, с искане за обезщетение съгласно законите на страната за управление на бедствия.

Властите имат 30 дни да платят сумата от момента, в който семейството подаде заявлението.

След това на 27 април в Индия бяха регистрирани 360 960 новозаразени за един ден – най-високият брой в световен мащаб.

Какво се промени?

Делхи даде приоритет на разработването на ваксини, като предостави финансова и техническа подкрепа на местните производители. Индия е първата страна в света, създала ДНК ваксина срещу коронавируса. ZyCoV-D е създадена в лабораториите на водещата индийска фармацевтична компания Zydus Cadila Healthcare.

Страната също така подкрепя развитието на капацитета на многонационалната биотехническа компания Bharat Biotech и предоставя подкрепа за развитието на инфраструктурата и технологиите за други производители от публичния сектор.

Индия е единствената страна, която е разработила множество ваксини в множество платформи (COVAXIN на Bharat Biotech използва инактивирана вирусна платформа, Zycov-D е ДНК ваксина, Covishield-вирусна векторна ваксина, Gennova се кандидатира за първата индийска иРНК ваксина), според правителството.

За внедряването и доставката на ваксини беше въведена цялостна система за планиране и прилагане. Националната програма за ваксиниране срещу ковид първоначално беше насочена към здравните работници и възрастните хора заради по-високия риск.

Впоследствие програмата беше разгърната, за да включи хора над 45 години и със съпътстващи заболявания, а по-късно беше разширена и за всички граждани над 45 години.

Всички възрастни над 18 години са включени в текущата фаза и ваксинацията се предоставя безплатно в обществените ваксинационни заведения.

Бум на местното производство

Почти всички от приложените над 1 милиард дози са произведени в Индия, с изключение на малка част от Спутник V (приблизително 0,4 милиона дози). Освен това, повече от 95% от тези дози ваксини са доставени от индийската система за обществено здравеопазване, което според властите е свидетелство за нейния обхват и стабилност.

Частните здравни заведения също са включени в изпълнението на инициативата за ваксинация.

До края на 2021 г. Индия очаква увеличаване на месечното производство на ваксини срещу ковид и по-голям брой напълно ваксинирани хора. Според властите това би довело до по-голям потенциал за споделяне на ваксини със света.

Миналия юни, по повод организираната от Обединеното кралство среща на Г-7, на която лидерите на Индия, Австралия, Южна Корея и Южна Африка бяха поканени като гости, Моди призова за подход „една земя, едно здраве“, който има за цел единство и солидарност сред държавите по света, за да се справят с пандемията.

Той също така подчерта необходимостта суровините за ваксините да бъдат лесно достъпни.

Според експерти Индия може да играе решаваща роля за спешните доставки на необходимите ваксини в световен мащаб, като се има предвид нейната обширна, добре развита съществуваща инфраструктура и вериги за доставки. Заради значителната си индустрия за генерични лекарства, Индия е наречена „аптека на развиващия се свят“.