В Италия е рано за танци

Знаци и екрани напомнят на клиентите да спазват социалното разстояние от един метър и да носят защитна маска за лице в дискотека в района на Сакса Рубра в Рим, на 15 август 2020 г. На следващия ден Италия забрани танците в дискотеките, в опит да органичи заразата сред младежта. [Claudio Peri/EPA/EFE]

Подгответе си репертоар за есента”, предупреждава шеговито меме, добило популярност в социалните мрежи през изминалите часове, след като Италия върна задължението за носене на маски на открито в определени часове и спря танците в дискотеките.

От тази седмица дискотеките работят само като бар или ресторант, а танците се забраняват.

Вечер, когато младите хора се събират за питие и на улицата, е задължително носенето на маски. Те се въвеждат между 18 ч и 6 ч сутринта, когато ваканционното настроение на младите хора е във вихъра си и те пренебрегват правилата за социално дистанциране.

Другата причината е нарастващият брой заразени с коронавирус на пристигащи от чужбина или прибиращи се от отпуск – само седмици преди отварянето на училищата За разлика от други страни италианските ученици не са били в клас от март насам.

Правителството на Джузепе Конте предпочита да се застрахова, за да не компрометира началото на учебната година.

За 60-милионна Италия случите не са много – средно над 300 заразени на ден, но на 13 август бройката се вдигна на 522. И тази тенденция накара властите да позатегнат мерките.

В края на юли страната наложи карантина на пристигащите от Румъния и България, без да изключи от списъка специфични професии като дипломати например или медицински лица. Напразни се оказаха старанията на българското посолство да получи облекчения от режима. Вероятно има и защо. За пример – пристигнали с последния полет българи в Рим бяха забелязани да се разхождат из римските забележителности, злоупотребявайки с доверието на властите, които ги поставят под карантина на доверие и проверяват спорадично по телефона.

Италия е наясно какво си причинява с новите ограничения. Спирането на музиката в дискотеките застрашава сектор, в който работят десетки хиляди. Загубите на пет-звездните хотели само за ваканционния период юли-август са за 14 милиарда евро, музеите работят под половината си капацитет.

Увеселителният бранш е поставен на колене, а за авиокомпаниите спадът е съкрушителен. Туристическата индустрия осигуряваше една трета от националния приход и въпреки това Рим предпочита да понесе загубите, вместо да се върне към кошмара от пролетта с ковчезите починали от COVID-19.

Противно на клишетата за безотговорното харчене на италианците, получилата лъвски пай възстановителна помощ от Европейския съюз Италия ще насочи инвестициите към големи и дългосрочни проекти, а не за сваляне на ДДС за бирата или ресторантите.

Здравеопазване, образование, скоростни влакови линии и мощни инфраструктури са първите инвестиционни проекти, в които ще се налеят средствата, а след това към бизнеса, индустриалните предприятия, пенсии и по-изостанали региони.