В миграционното затишие Гърция укрепи граничния арсенал

Бежанец се връща обратно в Турция с помощта на въже, след като е бедствал два дни на малък остров на река Марица (Еврос), опитвайки се да достигне гръцката територия. 1 март 2020 г. [Erdem Sahin / EPA / EFE]

Докато слънцето потъва във водите на река Еврос (Марица), естествената граница между Гърция, България и Турция, двама гръцки полицаи се качват в лодка, за да започнат ежедневното си наблюдение за нередовни мигранти.

Сирената гърми и сред птици, летящи над тях, пазачите преминават покрай останките от пластмасови лодки, нарязани и изоставени на малки пясъчни островчета в средата на реката.

В тази област Гърция избра да внедри нов антимиграционен арсенал от мерки, включително камери, радар и 40-километрова стоманена ограда с височина над пет метра.

“Автоматизирана гранична система с термокамери и сензори е в процес на изграждане и е почти завършена, за да покрие цялата граница, от делтата на Еврос до българската граница“, каза Димостенис Камаргиос, полицай от центъра за управление на границата и миграцията в района, за Франс прес.

“Изгражда се и нова, модерна, здрава, стоманена ограда. Нашата цел е да имаме ранно предупреждение преди мигранти да достигнат границата“, допълни той.

Целият граничен регион е дълъг около 200 километра, затова гръцките полицейски сили са снабдени с допълнителни ресурси – безпилотни летателни апарати и акустични устройства с голям обсег, известни още като звукови оръдия, които вече предизвикват противоречия.

Устройствата, монтирани на камиони, произвеждат звукови вълни с висок децибел към мигрантите, за да се опитат да възпрепятстват пресичането на реката. Правозащитните организации обаче заклеймяват тази практика като вредна.

Камаргиос коментира, че акустичната система е придобита след голяма гранична криза в началото на миналата година.

Тогава десетки хиляди мигранти се втурнаха към Гърция, след като президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви през февруари 2020 г., че ще позволи на мигрантите, които се стремят да стигнат до Европейския съюз, да преминат през Турция.

Ердоган заяви, че страната му не може да приеме повече бежанци от сирийския конфликт, тъй като вече е приютила над 3,5 милиона души.

Европейската комисия обаче изрази загриженост от новото възпиращо средство.

Говорителят на Комисията Адалберт Янц заяви тази седмица, че Брюксел “е в контакт с гръцките власти“, за да потърси повече информация.

Камаргиос настоява, че новата система е “акустично устройство с голям обсег, а не оръжие“.

“Системата е придобита след миналогодишната криза в случай, че отново се сблъскаме с проблем от голям мащаб. Засега не е използвана”, каза той.

Пропуските остават

Над 170 търсещи убежище и 40 предполагаеми контрабандисти са арестувани в района на Еврос през последните три седмици, съобщи полицията.

Гръцкото министерство за миграцията и убежището настоява, че по-строгата политика на страната по отношение на миграцията е донесла драматичен спад в новите потоци.

Броят на мигрантите е намалял със 73% през първите четири месеца на годината в сравнение със същия период миналата година, обяви министерството през май.

Въпреки това трябва да се отчете фактът, че намаляването съвпадна с пандемията от коронавирус,  затова малцина го смятат за устойчиво.

Местните фермери казват, че виждат мигранти, които редовно преминават границата в райони, които не са покрити с ограда.

“Земята ми е точно до реката близо до мястото, където оградата свършва. Виждам малки групи хора да влизат почти всеки ден. Тази ситуация няма да свърши“, каза 55-годишният местен жител Тасос.

Ограбен и бит

В края на май гръцката полиция локализира група от 75 афганистанци, които заявиха, че са били бити от български граничари и изпратени в Гърция.

В разговор с нидерландската обществена телевизия VPRO те споделиха, че мъже с униформи са отнели мобилните им телефони, документи и пари в България.

Повечето от тях са били без обувки, а няколко имали синини по лицата и други части на телата им, освен следи от ухапвания от кучета, според нидерландските журналисти.

Някои от тях казаха, че са направили повторен опит за влизане, след като са изтласкани обратно в Турция от гръцките сили.

Гръцкото правителство упорито отрича граничните му сили да участват в незаконни отблъсквания.

Димитрис Корош, адвокат от групата за подкрепа на Гръцкия съвет за бежанците, заяви, че отблъскванията на мигранти в района на Еврос са се превърнали в “стандартна практика“ в управлението на границите през последните пет години.

Правозащитните организации казват, че имат показания, които потвърждават десетки отблъсквания от Гърция.

През март еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че Гърция “може да направи повече“, за да разследва проблема.