В разгара на кризата Италия сменя правителството

Джузепе Конте [EPA-EFE/CHIGI PRESS OFFICE]

Италианският премиер Джузепе Конте загуби подкрепата на ключов поддръжник в управляващата коалиция – бившия италиански премиер Матео Ренци.

Ренци даде старт на правителствена криза, като изтегли министрите си от кабинета във вихъра на епидемиологичната извънредна ситуация и рестрикциите заради пандемията.

Кризата не е изненада, тъй като седмици наред Ренци дава предупредителни сигнали и постави серия от условия, за да не снеме доверието си от Конте, които счита за незадоволени.

Той мотивира решението си с “незадоволителните планове” на правителството как да усвои 209 милиарда евро, които Италия ще получи от Възстановителния план на Европейския съюз под формата на грантове и нисколихвени заеми. Според Ренци парите за здравеопазване, образование и подпомагане на понеслите икономически щети са недостъчни и не са заложени дългосрочно.

Към критиките на Ренци се присъединиха и опозиционните партии на Матео Салвини, “Лега” и “Италиански братя” на новата звезда на дясното пространство Джорджа Мелони.

“Аз не искам избори, а правителство на националното съгласия”, уточни Ренци на пресконференция в сряда вечерта, освен ако правителството не направи рязък завой по отношение на нашите критики.

Парадоксалното е, че Ренци се радва на едва 2 % подкрепа сред гласоподавателите. Напористият бивш премиер обаче не иска избори, защото това ще бъде краят му, а нещо повече. Италианските наблюдатели предвиждат пренареждане на кабинета и възможен служебен премиер.

Сега пред Конте се отварят няколко сценария.

Да подаде оставка и да се опита да направи отстъпки, да приеме исканията на Ренци и да му даде нови министерства, за да поеме премиерския пост за трети път.

По подобен сценарий през 2018 г. Конте стана премиер за втори път, заменяйки коалиционния си партньор, победител на последните избори, популиста Матео Салвини, с левите демократи. Сега Ренци отново разклати кабинета, но този, срещу когото се прицели, е самият Джузепе Конте.

Ако не успее, то най-верятната опция за Италия е експертен кабинет.

Ако падне, Джузепе Конте най-вероятно ще изчезне от политическата сцена до две-три години, въпреки високия рейтинг в началото на пандемията и похвалите за овладяване на здравната криза през пролетта. Той бе предложен за премиер от популисткото движение “Пет звезди”, което загуби подкрепата на италианците и се маргинализира сред обществото въпреки, че са на власт

По-точно именно, защото са на власт. Италия е с най-висок показател за смъртност от коронавируса в Европа въпреки, че за разлика от други европейски страни не отвори училищата и ски пистите и почти постоянно от есента насам е в локдаун, а бизнесът се смята за ощетен и неразбран.

За Конте сега е в сила поговорката “Пази ме Боже от приятели, че от враговете сам се пазя” , а италианците отмятат поредното краткосрочно правителство..