В САЩ започва процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп

Председателката на доминираната от демократите долна камара на Конгреса Нанси Пелоси по време на пресконференция в Капитолия на САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 7 януари 2021 г. [Shawn Thew / EPA / EFE]

Демократите от Камарата на представителите на САЩ планират гласуване в понеделник, с което да принудят вицепрезидента Майк Пенс да предприеме стъпки за отстраняване на президента Доналд Тръмп от длъжност след  щурма на Капитолия от неговите поддръжници.

Президентът ще бъде обвинен в “подстрекаване към бунт”. Освен демократите, няколко републиканци в Камарата на представителите също казаха, че биха гласували за импийчмънт.

Планът, изложен от председателката на доминираната от демократите долна камара на Конгреса Нанси Пелоси, изложен в писмо до членовете в неделя вечерта, дойде 10 дни, преди избраният за президент Джо Байдън да положи клетва на 20 януари.

Най-малко 25 дела за вътрешен тероризъм са били заведени в САЩ във връзка със смъртоносния щурм на Капитолия в сряда от поддръжници на президента Доналд Тръмп,, каза пред конгресмените висш военен офицер.

Прокурорите са завели десетки дела, свързани с нападенията, във федерални и местни съдилища. ФБР потвърди късно в неделя, че е получило над 40 000 сигнала за дигитални медии, включително видео и снимки, в които е имало подстрекателство за насилие в Капитолия в сряда.

Тръмп, който без доказателства оспори валидността на победата на Байдън на изборите, насърчи поддръжниците си, преди да обсадят Капитолия, докато в сградата се обсъждаше победата на Байдън.

Законодателите бяха принудени да избягат, тъй като сградата беше подложена на атака. Мнозина от нападателите носеха шапки с лозунгите на Тръмп  и развяваха знамена с неговото име.

При безредиците на Капитолия загинаха петима души, сред които един полицай. Втори полицай, участвал в овладяването на ситуацията, е починал след това, докато не бил на работа, но няма официално посочена причина за смъртта му. При щурма бе убита и ветеранка от военновъздушните сили, която е била на мисия в Афганистан и Ирак.

Пелоси обясни, че Камарата на представителите ще поиска от вицепрезидента Майк Пенс и членовете на кабинета да се позоват на 25-ата поправка от американската конституция и да обявят Тръмп за негоден да заема президентския пост

Ако Пенс не отговори, демократите ще продължат с импийчмънт на президента за втори път.

“Защитавайки нашата конституция и нашата демокрация, ще действаме спешно, защото този президент представлява непосредствена заплаха и за двете“, заяви Пелоси в писмото.

“Ужасът от продължаващите нападки срещу нашата демокрация, извършено от този президент, се засилва, както и непосредствената необходимост от действия”, пише тя.

Пенс се противопостави на използването на 25-ата поправка за отстраняване на Тръмп, обяви негов съветник.

Пелоси и други демократи изразяват нарастваща загриженост за поведението на Тръмп. В петък Пелоси заяви, че е говорила с върховния американски военен командир за предприемането на предпазни мерки, за да се гарантира, че “Тръмп не може да започне военни действия или да нареди ядрен удар, преди да напусне поста”.

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти не отговори веднага на молба за коментар. В петък Маккарти отхвърли идеята за импийчмънт на Тръмп, като заяви, че това само задълбочи разделението между хората в страната.

Някои републиканци подкрепят отстраняването на Тръмп 

Някои републиканци подкрепят отстраняването на Тръмп. Сенаторът Пат Тоуми, консервативен поддръжник на Тръмп доскоро, каза пред NBC, че оставката на Тръмп “възможно най-скоро“ е най-доброто решение за страната.

Лиза Мурковски в петък стана първият републикански сенатор в САЩ, който заяви, че Тръмп трябва да подаде оставка незабавно. Републиканският сенатор Бен Сасе заяви, че “определено ще обмисли” предложението за импийчмънт.

Тоуми заяви, че не смята, че импийчмънтът е жизнеспособен, като остават само 10 дни от мандата на Тръмп, и отбеляза, че едва ли ще бъде постигнат консенсус за използване на 25-ата поправка за лишаване от правомощия на Тръмп.

Той заяви пред CNN, че вярва, че Тръмп може да носи наказателна отговорност за събитията в Капитолия.

Последното публично събитие на президента беше речта му на митинга на неговите поддръжници в сряда, въпреки че той пусна видео в четвъртък, което някои от Белия дом възприеха като отстъпление. По-късно той обяви в Tуитър, че няма да присъства на инаугурацията на Байдън.

Тръмп, като част от усилията да подчертае постиженията си в Белия дом, планира да напусне Вашингтон, за да посети граничната общност в Аламо, Тексас, във вторник. Той сложи началото на твърда линия срещу имиграцията и изграждането на стена на границата с Мексико.

Байдън не е взел позиция по отношение на импийчмънта, заявявайки, че ще остави въпроса на Конгреса. Той каза, че Конгресът трябва да работи нормално, след като той встъпи в длъжност, за да се съсредоточи върху пандемията от коронавирус и икономическото възстановяване.

Демократичният лидер на Сената Чък Шумър, който ще стане лидер на мнозинството, след като Байдън и новоизбраният вицепрезидент Камала Харис встъпят в длъжност и двамата нови сенатори-демократи от Джорджия заемат местата си, заяви в неделя, че заплахата от екстремистки атаки остава висока.

След насилието, предшествано от многобройни публикации на Тръмп в социалните медии срещу изборните резултати, Tуитър окончателно блокира акаунта на Тръмп, който разчиташе на него като на един от най-преките си начини за комуникация със своите симпатизанти.