В Сърбия таблоидите наричат Ратко Младич “герой завинаги”

Сръбският таблоид Informer, озаглавен „Младич завинаги е сръбският герой“. [@JasminMuj Twitter]

Ратко Младич, бившият босненско-сръбски военен командир, наричан “Касапина на Босна”, загуби на последна инстанция делото за геноцид срещу него. Решението от вторник (8 юни), на базирания в Хага Международен остатъчен механизъм за наказателни съдилища (MICT) предизвика множество реакции в Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия.

Сръбските таблоиди нарекоха Младич герой и налепиха на първите си страници огромни снимки на бившия главнокомандващ на армията на Република Сръбска.

Таблоидът Informer написа “Младич завинаги е сръбският герой”.

“Несправедливост в Хага: Не докосвайте отворената ни рана”, беше озаглавен Kurir. Това е поредният таблоид в услуга на режима на Александър Вучич.

Друг таблоид, Objektiv, написа заглавието “Смелост и предизвикателство”, разказвайки сълзлива история за значението на пръстена, който Младич носи в затвора.

Обжалването на Младич срещу осъдителните присъди за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството от 2017 г. беше отхвърлено. Престъпленията срещу мюсюлмани и хървати бяха извършени в периода 1992-1995 г. в Босна и Херцеговина.

Според присъдата Младич е главен виновник в съвместно престъпна дейност с цел трайно и насилствено отстраняване на мюсюлмани и хървати от големи части от територията на Босна и Херцеговина, за да постигне сръбско господство.

Главният прокурор на MICT Серж Брамерц заяви във вторник, че “е време да приемем истината”. В изявление публикувано на уебсайта на съда, той нарече Младич “един от най-скандалните военни престъпници в съвременната история”.

Главният прокурор каза, че “всички отговорни служители в бивша Югославия и целия свят трябва да го осъдят”, отбелязвайки, че това “не е присъда срещу сръбския народ, който десетилетия наред е бил манипулиран от Младич и неговите”.

Сърбите остават упорити

В Босна и Херцеговина (БиХ) медиите публикуваха заглавия като “Доживотната присъда за затвор на престъпника Ратко Младич беше потвърдена”, със снимка и надпис “Виновни!”. Медиите също така отбелязват, че Младич не е бил осъждан за геноцид в шест общини в Босна и че съдът потвърждава останалите девет точки по обвинителния акт.

Сръбският председател на тристранното председателство на БиХ Милорад Додик обаче заяви, че решението на международния трибунал е още по-голямо доказателство, че Хагският трибунал „раздава избирателно правосъдие“ и по този начин разпространява недоверието сред хората в БиХ.

„Каква справедливост е това, когато Насер Орич, Анте Готовина, Атиф Дудакович и много други, извършили военни престъпления срещу сърби, наблюдават този процес като свободни хора, защитени от механизма на международната несправедливост“, заяви Додик. Той визира командирите на  мюсюлманската и хърватската армия, които бяха обвинени и по-късно оправдани от Трибунала на ООН за военни престъпления.

“Полагат се усилия да се митологизира геноцидът в Сребреница, а такъв не е имало”, добави Додик, имайки предвид най-голямото зверство от войната в Босна. Около 8000 мъже и момчета мюсюлмани от босненско-сръбските войски, командвани от Младич, губят живота си.

Обратно, председателят на Босна Шефик Джаферович каза, че Младич винаги ще бъде синоним на военни престъпления “и нищо друго”.

“Важното е, че престъпленията, които е извършил, са наречени такива, каквито са в действителност”, каза Джаферович и добави, че процесите, проведени от Хагския трибунал, доказват без съмнение, че войната, водена от Младич и политическия лидер на босненските сърби Радован Караджич, е съвместно престъпно начинание, насочено към етническо прочистване.

Той също така призова прокуратурата на БиХ да разгледа 800 дела за военни престъпления, изпратени от Хагския трибунал, за които предполагаемите извършители все още очакват наказателни присъди.

Хърватското правителство заяви в прессъобщение, че счита, че “най-тежката присъда за доживотен затвор за Ратко Младич” е „подходяща“.

Правителството обаче отбеляза разочарованието си, че “окончателната присъда не установява участието на най-висшите служители на Република Сърбия в съвместна престъпна дейност, довело до извършването на най-тежките нарушения на международното хуманитарно право”.

Правителството също изрази съжаление и недоволство, тъй като “Младич не беше обвинен и осъден за множество престъпления, извършени по време на агресията срещу Република Хърватия, където започна кървавата си кампания.”

Междувременно руският пратеник към ООН заяви, че окончателната присъда на Младич е продължение на политизиран подход към (бивша) Югославия.

Пред Съвета за сигурност на ООН във вторник сръбският президент Александър Вучич също коментира „избирателната справедливост“ на международните дела и добави:

“Имам послание към нашите граждани: Горе главите, нито Сърбия, нито сръбският народ са осъдени за нещо”.