В търсене на лидер на румънските социалисти и драмата с унгарския комисар

Социалдемократическата партия (PSD) в Румъния се стреми към смяна на лидера си. Бившият премиер, Виорика Дънчила, трябва да обяви оставката си от лидерския пост на партията. Няколко важни членове на формацията заявиха, че е крайно време за ново начало в партията. Дънчила получи най-ниския брой гласове от всеки друг кандидат на партията във втория тур на президентските избори. Тя успя да привлече 3.3 млн гласа (34%) на изборите в неделя, но заяви, че няма да подаде оставка.

Местни медии съобщиха, че Марсел Чолаку, председателят на долната камара на парламента, е посетил Дънчила в понеделник (25 ноември) и я е убедил да подаде оставка.Тя ще стане лидер на женската организация на партията и ще получи избираемо място на националните избори следващата година. Чолаку потвърди, че са имали “спокоен, улегнал и продуктивен” разговор, без да навлиза в детайли. След това Чолаку се срещна с няколко лидери на Социалдемократическата партия, за да определи курса за партията на среща, насрочена за вторник.

Новината най-вероятно ще зарадва дори нейното социалистическо семейство от ЕС, с което Дънчила води спорове отдавна

Междувременно, слухове в Брюксел предполагат, че драмата относно румънския еврокомисар е продължила до последния възможен момент. Членовете на генералния секретариат на Европейската комисия първоначално са били информирани, че Урсула фон дер Лайен е избрала евродепутата Зигфрид Муресан за комисар по разширяването. Това е длъжност, която първоначално е била определена за Унгария.

Четири часа по-късно ситуацията е различна. Фон дер Лайен обяви, че евродепутатът Адина Валеан ще заеме поста на следващия комисар по транспорта, а не за разширяването, а германец ще оглави Генерална дирекция “Мобилност и транспорт“.

Междувременно, унгарският премиер Виктор Орбан спечели огромна дипломатическа победа с портфолиото за разширяването, въпреки усилията на Джордж Сорос да я предотврати.

“Имаше опити за саботаж вътре в Унгария. Унгарската опозиция се обедини в Брюксел в опит да провали номинацията на унгарския кандидат. Действително има доказателства за твърдението, че Джордж Сорос лично се е опитал да се свърже с европейските лидери на най-високо ниво, за да предотврати лично назначаването на Оливер Варелий. Това бе ожесточена битка, но я спечелихме“, каза Орбан.

(Bogdan Neagu, EURACTIV.ro, Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com)

///

БЕРЛИН

Няма сблъсък с Макрон. Германският канцлер Ангела Меркел не може да си спомни за личен спор с френския президент Емануел Макрон, както съобщи New York Times миналия уикенд. Това каза говорителят на германското правителството Стефан Сайберт). „По спомен на канцлера, онази вечер не е имало нито оплакване, нито гняв и кавги“, заяви говорителката ѝ. Става дума за вечеря между Макрон и Меркел в деня на годишнината от падането на Берлинската стена. Твърси се, че по време на вечерята, Меркел е спорела за НАТО с Макрон, заявявайки метафорично: “Отново и отново трябва да лепя счупените чаши, за да можем след това да седнем и да пием чай заедно”.
Сайберт каза, че срещата в Берлин е била по-скоро “прекрасен разговор относно събитията и решенията за германското единство отпреди 30 години “.

(Claire Stam | EURACTIV.de)

///

ПАРИЖ

Спор за меда. От Франция е поискано да преразгледа предложената мярка за етикетиране на бурканите с мед, продавани в страната, добавяйки страните, от които медът произхожда. Това може да забави прилагането на мярката за етикетиране, очаквана с нетърпение от пчеларите.

///

МАДРИД

Ангажимент от социалистите. В понеделник каталунските сепаратисти от ERC и Обединена левица на Каталуния поискаха от испанските социалисти (PSOE) “ясен и изричен ангажимент” за започване на преговори на правителствено ниво между Мадрид и регионалното правителство на Каталуния. Преговорите са необходими на каталунците, за да решат дали да дадат подкрепата си за действащия социалистически премиер Педро Санчес.

ERC, чиято пряка подкрепа е ключова за Санчес, иска преговорите да се водят като между “равни“ и “без никакви условия“, за да адресира проблемите със самоопределянето, правата и свободите за Каталуня.  Изборите на 10 ноември бяха спечелени от PSOE, а Педро Санчес все още се нуждае от подкрепата на левите от Подемос и каталунските сепаратисти от ERC, за да стане премиер.

(EuroEFE.EURACTIV.es)

///

БРЮКСЕЛ

Още две седмици. Въпреки липсата на пробив във формирането на федералното правителство белгийският крал удължи мандата на лидера на социалистите Пол Магнет да състави правителствена коалиция до 9 декември.

“Ние работим за всички белгийци, от Зебрюге до Арлон, от Ойпен до Мускрон“, каза Магнет и призова всички страни да “оставят настрана взаимните различия“. Фактът, че мандатът му е удължена за втори път показва, че социалистическият лидер се ползва с доверие, докато другите по-големи партии, френскоговорящите либерали (MR) и фламандските консерватори (CD&V) са заети с вътрешни борби.

(Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

///

РИМ

Италиански червени обувки. Проучване за насилието над жени в страната показа шокиращи резултати. Един от четирима италианци вярва, че жените са способни да провокират сексуални посегателства заради начина, по който се обличат.

Общо 39,3% от анкетираните смятат, че жената е в състояние да избегне полов акт, ако наистина не го желае. През 2018 г. в Италия е имало 142 убийства на жени. Общо 78 от тях са извършени от партньори или бивши партньори.

„Насилието над жени остава огромен проблем. Работим за културна промяна като започнем от младежта “, заяви премиерът на Италия, Джузепе Конте.

(Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

///

АТИНА

Обиколка из Европа. През следващите дни гръцките лидери от управляващата Нова демокрация и лявата опозиционна партия Сириза ще пътуват из Европа. Премиерът Кириакос Мицотакис ще посети Рим днес (25 ноември), за да се срещне със своя колега за и дискутира темата за енергетиката, инвестициите, Западните Балкани и бежанската криза. Външният министър Никос Дендиас ще посети Скопие, за да се срещне с цялото държавно ръководство на Северна Македония и да обсъди споразумението от Преспа. В същото време лидерът на левицата Алексис Ципрас ще гостува в Париж, за да чете лекция в местен университет и да се срещне с бившия президент Франсоа Оланд.

Конституционна промяна. Гръцкият парламент одобри значителни промени в гръцката конституция. Те включват нов регламент за избора на президент на Гърция, правото на гърците да гласуват в чужбина и министерските отговорности.

(Theodore Karaoulanis | EURACTIV.gr)

БЕЛГРАД

Граждани срещу замърсителите. Според социологическо проучване, един от шестима сърбски граждани не е чувал за термина “устойчиво развитие“, докато 92% от хората смятат, че има много приказки, но малко действия по темата за устойчиво управление на ресурсите. Проучването, проведено от Demostat, показа, че над 50% от хората смятат, че само онези, които замърсяват околната среда, трябва да поемат разходите за почистване. В същото време 80% от анкетираните не са съгласни да се отварят фабрики, които замърсяват околната среда, независимо от факта, че създават нови работни места.

(EURACTIV.rs)