Ген. Мутафчийски: Европа може да ни наложи рестрикции заради ниските нива на ваксинация

Ген. Венцислав Мутафчийски

Началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски заяви в сряда, 1 декември, че Европа вероятно няма да остане безучастна към ниските нива на ваксинация у нас. Според него въпреки правото на свободно придвижване на гражданите е много възможно да се наложат рестрикции към България или най-малкото да се посъветват гражданите на другите държави да избягват пътуванията до нашата страна.

„Имунизирането на милиарди хора по целия свят е безпрецедентно и е доказателство, че ваксините срещу ковид са безопасни“, коментира Мутафчийски в интервю за БНТ.

Той призова хората да не се вслушват в съветите да не се ваксинират заради придружаващи заболявания.

„Хора, когато ви кажат да не се ваксинирате заради много придружаващи заболявания, това е пълна лъжа. Многото придружаващи заболявания са първа индикация за имунизация“, подчерта началникът на ВМА и добави, че не се срамува от нито едно свое действие, но е малко разочарован от ниските нива на ваксинация у нас.

Според него каквото и да се говори за Омикрон в момента е спекулативно. Той обясни, че до две-три седмици се очаква да получим достатъчно данни по въпросите, които ни интересуват за Омикрон варианта – дали новият щам заобикаля имунитета, дали протича по-тежко, как се влияе от ваксините.

Новият щам е с над 50 мутации, от които 30 са в шипчестия протеин. Това е вариантът с най-много мутации досега. Невинаги обаче това означава, че щамът влияе по-лошо на човешкия организъм, обясни ген. Мутафчийски.

Той обяви, че над 90% от COVID-пациентите във Военномедицинска академия са неваксинирани. „Все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил фалшив сертификат, когато състоянието му се влоши“, разказа началникът на ВМА.

Ген. Мутафчийски не даде оценка на настоящите мерки за справяне с разпространението на ковид, защото те са базирани на съвсем различна философия за управление на пандемията от тази, която е била възприета по света, когато той е бил начело на щаба.

Допълни, че не вижда смисъл в отправяне на критики към колегите му, които сега управляват пандемията, тъй като в това няма нищо продуктивно.