Георгиевски: Ще е много лошо, ако България наложи вето по пътя на Македония към ЕС

Любчо Георгиевски [Скрийншот БГНЕС]

Ще бъде много лошо, ако България реши да наложи вето по пътя на Македония към Европейския съюз през декември. Това каза в интервю за агенция БГНЕС бившият македонски премиер Любчо Георгиевски (1998-2002 г.).

По думите му в България има мит, че ако през декември се даде зелена светлина за преговори на Македония с ЕС, това означава, че се признава македонския прочит на историята и всичко е свършено. “Това въобще не е така, България след това в хода на преговорите може сто пъти да наложи вето. На датата през декември трябва да се гледа като на отворена врата – за пръв път се отваря историята на Македония и се създават възможности да се коригират някои неща”, обяснява Георгиевски.

“Навремето имаше един филм “Изгубени в превода” и смятам, че България и Македония се намират точно в такава ситуация в момента. И двете страни правят нещо, но всяка смята, че другата не прави достатъчно. Има много манипулации и дезинформация”, казва той. И допълва, че затова е имало нужда да посети България и да разясни “някакви неща”.

“Никой в България не е искал промяна в Конституцията и на Договора, а само изпълнение на това, което вече е договорено. Не знам, защо сега тръгна тази пропаганда в Македония, че трябва да променяме Конституцията или да даваме някакви допълнителни гаранции. Досега не чух от никого, че има такова нещо”, казва Георгиевски.

По думите му “македонското общество все още се намира под два хомота, единият е комунистическият, а другият – антиквизацията на Никола Груевски, с която той ни доуби”.

Георгиевски разсъждава, че “напредъкът от българска страна е, че с Договора от Преспа беше пресечена тази фалшификация с антиквизацията и стигнахме до историята, че сме славяни”.

Той обяснява, че в българската преса непрекъснато се публикува информация, че нищо не напредва в работата на съвместната комисия по образователни и исторически въпроси. “Работата не е толкова зле, както се представя. Факт е, че вероятно тази комисия не работи с темповете, с които на нас ни се иска, но е факт, че комисията е свършила много повече, отколкото всички правителства са направили за 75 години”, казва политикът.

По думите му “точката, за която сега имаме проблем, не е изчистване на македонската история, а споразумението за честване на общи личности”. “От македонска страна се заявява, че има съгласие, а от българска страна са съгласни с твърдението на македонците, за Светите Кирил и Методий, за Свети Наум и за цар Самуил. Значи има някакво сближаване, има някаква крачка. Може за българските историци това да е малко, но като човек, който се е опитвал да пробие стени в Македония, мога да ви кажа, че е постигнато много. Аз съм отдавна в политиката и си спомням, че беше мечта български политици съвместно с македонски да поднесат цветя на гроба на Свети Кирил и Методий”, обясняма Георгиевски.

Попитан кой пази тези стени, той отговоря: “Дълбоката държава в Македония, добре позиционирани журналисти, университетските преподаватели, правителствени структури, структури на националната сигурност и когато малко напреднат отношенията с България те се опитват да ги задушат”. Според него “тези структури не са македонски, но са много силни и аз съм го почувствал на гърба си”.

Георгиевски казва още, че Зоран Заев и Стево Пендаровски като политици правят много смели изявления по отношение на сближаването с България, но от другата страна се появяват 40 професори, които заявяват, че преговорите с България трябва да бъдат прекратени веднага и че Гоце Делчев е македонец и не трябва да се допуска никаква връзка на Гоце Делчев с България.

“Дали тази политика, която имаме в момента в Македония, трябва да бъде наказана посредством ветото или да бъде стимулирана и да се продължи с корекциите, които трябва да направим”, пита той.

По думите му и двете страни правят някои неща на инат и не може да се обвинява само Македония.