ГЕРБ вади ректора на СУ срещу Румен Радев

Атанас Герджиков [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков ще бъде издигнат за президент като независим кандидат от Инициативен комитет и ГЕРБ ще го подкрепи. Това първо бе съобщено в четвъртък сутрин от различни медии, като се позовават на неофициална информация от ГЕРБ.

По-късно през деня Герджиков потвърди информацията.

“Приех да бъда издигнат за кандидат за президент на България от инициативен комитет, защото смятам, че в този тежък момент на разделение и противопоставяне имам необходимите качества, за да олицетворявам единството на нацията в съответствие с Конституцията на Република България. Аз не съм политик, не мисля и не говоря като политик, но смятам, че всеки от нас е длъжен в даден момент да се отплати на България за всичко, което е получил от родината и сънародниците си. Очаквам подкрепа от всички партии и всички български граждани“, каза той, цитиран от БТА.

Очаква се той да е основен конкурент на Румен Радев, който се бори за втори мандат, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, ИТН и „Продължаваме промяната“..

Проф. Герджиков изглежда идеален кандидат за президент, подкрепен от ГЕРБ. Той не може да бъде обвиняван, че е част от политическото статукво, защото неговата биографията не е свързана с политиката, с изключение на краткия експертен престой в кабинета „Сакскобургготски“.

Така ГЕРБ ще предпази кандидата от критиките към управлението на Борисов. Гражданският профил на Герджиков дава възможност раз разширяване на електоралното ядро на ГЕРБ, което до момента се оценява на около 21-22%

В същото време при загуба от Румен Радев – нито Анастас Герджиков, нито ГЕРБ ще понесат някакви политически щети.

Преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че кандидатурата на ГЕРБ ще бъде обявена в последния момент. „До последния ден няма да излъчим кандидат за президент. Искат да го докопат и да се разправят с него. Всеки, който се обърне срещу тях, започват гонения“, каза Борисов.

Самият той е предизвикан да се състезава в президентския вот от Румен Радев, но по всичко личи, че няма да го направи.