ГЕРБ внезапно се отказа от блокирането на Airbnb и Booking

[https://pixabay.com/]

В последния възможен момент ГЕРБ оттегли спорната си идея, която щеше да създаде почти непреодолими пречки за бизнеса с Airbnb и Booking в България. В сряда (12 февруари), точно преди окончателното гласуване, ГЕРБ оттегли предложението си собствениците да търсят съгласието на поне половината от съседите си, ако искат да настаняват гости в имотите си чрез онлайн платформи.

“По време на дебата в комисията стана ясно, че това ще бъде една пречка за духа на промяната, която правим, а именно да направим регистрационен режим на тези места за настаняване”, обясни Димитър Бойчев от ГЕРБ.

Въпреки че идеята на управляващите засяга важни обществени отношения, включително въвежда ограничения през използването на частната собственост, тя не бе подложена на обществено обсъждане. Подобно приемане на тъмно на важни поправки се превръща в практика за коалицията между ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

Подобни законодателни инициатива силно влошават инвестиционния климат в страната, защото много бизнеси започват да се опасяват за правната сигурност в България. Имаше съмнения, че управляващите от ГЕРБ се опитват да създадат пречки пред бизнеса с краткосрочно отдаване под наем в полза на хотелиерите.

Преди седмица парламентът национализира бизнеса с частните лотарии, въпреки че по конституцията държавата няма право на монопол в тази област.

В парламентарната комисията поправката също бе гласувана бързо и без задълбочен разговор по темата. Още тогава имаше знаци, че ГЕРБ може да забърка голяма юридическа каша, до което все пак не се стигна.

През декември Съдът на ЕС в Люксембург излезе с решение, че Airbnb не може да бъде регулирана като имотна агенция, която предлага услугите си онлайн. Делото бе заведено от Франция. Това поставя въпроса дали онлайн платформата може да бъде принудена да се съобразява с местните регулации.

Извънпарламентарната опозиция в лицето на “Демократична България” остро разкритикува идеята на ГЕРБ. Дясноцентристкото обединение напомни, че Airbnb и Booking.com са спомогнали за съживяване на цели райони в София и другите големи градове.

“Хиляди граждани разчитат на допълнителен доход от това. Някои си покриват месечните комунални сметки, за други е цяла бизнес ниша”, каза “Демократична България”. От началото на година управляващите правят различни опити да свият бизнеса с краткосрочно отдаване на имоти с аргумент, че те трябва да започнат да плащат данъци. Приети бяха поправки, които въвеждат регистрация в общината на този вид имоти.