ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане“ в синхрон провалиха заседанието на парламента

Народно събрание [Стопкадър от Дневник]

Народното събрание не успя да проведе редовното си заседание в сряда, след като депутатите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане“ едновременно отказаха да се регистрират в пленарната зала и кворумът пропадна.

В залата се рестрираха 115 души с колкото разполагат ПП, БСП, Демократична България и шестимата независими, които се отцепиха от ИТН. За кворум са нужни 121 депутати. Като първа точка парламентът трябваше да разгледа процедурните правила за избор на нов председател на Народното събрание.

“Управляващата опозиция бойкотира заседанието на НС. Настояваха миналата седмица да бъде избран нов председател на парламента, а днес са против тази точка, защото това щяло да доведе до обществено напрежение. Не изключвам днес да не се проведе изобщо заседание на парламента”, каза заместник-председателят на НС Атанас Атанасов (ДБ).

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обясни решението на партия с нежелание да се гласува нов председател на парламента преди вота на недоверие.

В 19:10 часа тази вечер Народното събрание трябва да гласува вота на недоверие срещу правителството на фона на протести “за“ и “против“ кабинета.

Никой не иска да е председател

Няма да издигнем кандидатура за председател на Народното събрание и ще оставим на следващите по големина парламентарни групи да направят своя ход“, каза лидерът на парламентарната група на “Продължаваме промяната“ Андрей Гюров пред бТВ.

ГЕРБ и БСП също няма да издигат свои кандидати за позицията, стана ясно в сряда. През миналата седмица за постта се спрягаше Ива Митева от “Има такъв наров“, но обясни, че не жалае да е председател на този парламент, засега.

През миналата седмица ГЕРБ, ДПС, “Възраждане“ и ИТН гласуваха заедно, за да свалят председателя на парламента Никола Минчев от постта му. Повечето представители на тези партии обясниха, че вотът им не е срещу Минчев, който се справял добре, а чрез Минчев гласуват срещу правителството.

В последните дни председателстващ заседанията на НС е Мирослав Иванов от “Продължаваме промяната“

“В момента няма никакъв процедурен проблем Мирослав Иванов да изпълнява тази длъжност. Има 14-дневен срок за избор на нов председател. Нищо не налага бързата смяна, но от друга страна, при новата ситуация в Народното събрание енормално процедурата да тръгне по своя ред и да се потърси една широка подкрепа за нов председател, който да води парламента“, обясни Гюров.

Ива Митева от “Има такъв народ“, която бе председател на НС в предходните два парламента, каза, че не желае да се нагърбва с тази работа.

„Ние заставаме твърдо зад личността и професионализма на Никола Минчев и мислим, че ходът, който беше предприет миналата седмица със свалянето му отпоста, беше изключително погрешен. Това ще наруши работата и действието на целия парламент в оставащия му живот“, смята Андрей Гюров.

Затова според него правилното решение е да се даде възможност на другите парламентарни групи да направят номинации.