Петър Стоянов отхвърли президентската оферта на ГЕРБ

Президентът Петър Стоянов [Асен Тонев, Дневник]

Президентът Петър Стоянов (1997-2002) отхвърли в понеделник вечерта отправената през медиите оферта от ГЕРБ да бъде техен кандидат за президент.

“Искам да е ясно: нито аз съм се предлагал, нито някой ми е предлагал официално да бъда издигнат за президент. Моята евентуална кандидатура би имала смисъл, само ако обедини всички десномислещи и проевропейски настроени избиратели в България. Но, за съжаление, те са фатално разделени. Този факт обезсмисля всякакви разговори за моето участие в президентските избори”, декларира Петър Стоянов в позиция до медиите.

Той казва, че винаги е участвал в честни и открити политически състезания.

“Моят президентски мандат беше предшестван от над 12-месечна публична кампания, истинска борба за идеите на демокрацията. Така, честно и открито, спечелих гласовете на 2 502 517 български граждани. Това е моят начин“, казва Стоянов.

Той пожелава на бъдещия президент на България да продължи евроатлантическата политика и ангажименти на страната, както и усилията за обединено и проспериращо общество.

В неделя и понеделник депутатът от ГЕРБ Тома Биков даде няколко интервюта, в които говори за предимствата на президентската кандидатура на Петър Стоянов.

“Преди всички президентски избори след 2001 г. името на Стоянов винаги е част от обсъжданията на десницата. Включително и в момента. Това име се върти в общественото пространство. Нормално е всеки, който е загрижен за това, да даде алтернатива на Румен Радев, да обсъжда и кандидатурата на Петър Стоянов”, обясни Биков в понеделник сутринта пред Нова тв.

Той заяви, че с кандидатурата си за президент ГЕРБ ще се опита да постигне съгласие.

Другото име, който неофициално се споменава, е на уволнения шеф на болница “Пирогов“ Асен Балтов. Той беше един от честите пътници в премиерска джипка на Бойко Борисов по време на обиколките му страната.

Борисов няма да се кандидатира

Засега е ясно само, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да е кандидат за президент.

“Бойко Борисов няма да бъде кандидатът на ГЕРБ за президент, поне не и на тези президентски избори“, обяви в неделя Томислав Дончев, който е бивш вицепремиер и настоящ заместник-председателя ГЕРБ. Той признава, че Борисов сега е нужен на партията си.

“Влизайки в подобна роля, той трябва да спре да бъде лидер на партията. Трябва да бъде избран кандидат, който е достоен, подкрепен от всички наши поддръжници, който да изпълни тази позиция със съдържание”, каза още той пред бТВ.

“Кандидатът ни ще е по-скоро мъж, но се надявам скоро българското общество да е готово да избере жена за президент”, добави Дончев. Очаква се кандидатурата на ГЕРБ за предстоящите президентски избори да бъде обявена до 3 седмици.