ГЕРБ първо подкрепи, после блокира вдигането на македонското вето

Борисов с депутатите от ГЕРБ. [стопкадър]

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в сряда сутринта, че партията му ще подкрепи в парламента вдигане на българското вето за старта на преговорите за еврочленство на Северна Македония и Албания, но след това блокира процеса.

В сряда сутринта Борисов каза, че привържениците на падането на ветото имат огромно мнозинство, визирайки ДПС, ДБ и ПП. Следобед същия ден депутатите на ГЕРБ помогнаха за блокиране на работата на комисията по външна политика на парламента, която трябваше да вземе отношение по френското предложение за сваляне на ветото.

Депутатите от ГЕРБ поискаха решението за ветото да бъде внесено от Министерския съвет и подкрепено в парламента. Премиерът Кирил Петков държи нещата да се случат обратно – парламентът да му даде мандат за сваляне на ветото, въпреки че по конституция външната политика е прерогатив на изпълнителната власт.

Аргументът на Петков е, че Народното събрание е автор на рамковата позицията на страната за отношенията със Северна Македония и затова първо трябва да вземе отношение.

В крайна сметка ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ провали заседанието на парламентарната комисия и възможността да се стигне до някакво решение по френското предложение.

Най-доброто предложение

На този фон Борисов определи т.нар. френско предложение като най-добро.

„Вярвам на Макрон, вярвам на ЕС. Всичко добро в България идва от ЕС. В момента ЕС и НАТО искат разширяване със Западните Балкани. ГЕРБ започна този процес. Петков ще отиде на Съвета на ЕС и ще заяви, че някой му пречи. Петков ще се крие и страхува, докато ГЕРБ не свършат работата. Ние знаем да си гледаме работата. Френското председателство е направило най-добрата рамка и по-добра не може да се направи“, подчерта Борисов.

През цялото време той наричаше премиера Кирил Петков „страхливец и лъжец“. Използва и израза „тъпата лъжлива физиономия“.

„Ако все пак се осмели този страхливец и лъжец, ще има 59 депутата в подкрепа на даване на зелена светлина на Република Северна Македония и Албания“, каза Борисов. И призова премиерът да свика веднага заседание на кабинета и да отиде в парламента.

Според Борисов това е най-важното решение за Балканите, България и ЕС. И „няма да останем в тъмната страна на Евразия, да допуснем путинизация“. „ГЕРБ за европейско развитие на Балканите“, каза още Борисов. Според него, ако правителството не внесе предложение в парламента, това ще направят ГЕРБ след консултации с останалите проевропейски партии. Според версията на Борисов Петков чака да изтече времето, да няма решение и да може да обяви в Брюксел, че ИТН и ГЕРБ му пречат, а „Бойко е приятел на Путин“. Всяко едно правителство е вземало трудни решения, няколко пъти посочи Борисов.

Заседанието на правителството е свикано за 15 ч. Точка 27 в дневния му ред е „доклад за одобряване позицията на Република България за участие в заседанието на европейския съвет, което ще се проведе на 23 и 24 юни 2022 г. в Брюксел, включваща и позицията на Република България за участие в срещата на върха ЕС – Западни Балкани, която ще се проведе преди обяд на 23 юни 2022 г.“ В същия час е свикано заседание и на парламентарната външна комисия, на което трябва да бъде представено „становище и информация от Министерството на външните работи относно проект на Протокол за съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. с Република Северна Македония и пакет документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване“.

„Искам да решим въпроса със Северна Македония до довечера. Да не срамим България. Сега е моментът да се покажем като евроатлантическа държава“, заключи Борисов. И припомни, че Желю Желев е бил хулен за признаването на Македония, след това всички са оценили това като мъдро решение.

След патриарха

Във вторник, 21 юни, Българската православна църква реши да вдигне схизмата и да влезе в канонично и евхаристийно  общение с Православната църква на Северна Македония. „Въпросът за името на Православната църква на Северна Македония предстои да бъде разгледан“, се казва в съобщението на Светия Синод.

„Патриархът и владиците вчера направиха това, което ние правим днес“, обяви Борисов по този повод.

Правителството отказва на Борисов

Правителството отказва предложението на Бойко Борисов първо Министерският съвет да одобри формулата на френското председателство, която да отпуши процеса по присъединяване на Северна Македония към ЕС, като решението след това да поеме към Народното събрание и да получи подкрепата на 59-те депутати от ГЕРБ-СДС.

Това се разбра от коментар на началника на кабинета и говорител на правителството Лена Бориславова пред „Дневник“. Тя каза, че премиерът Кирил Петков няма да отстъпи от вече многократно обявяваната формула за решението за Македония – да мине първо през парламентарната комисия по външна политика, след това през пленарната зала, където да получи широка подкрепа и след това през Министерския съвет.