ГЕРБ след резолюцията: България не е по-зле от Северна Корея

Тома Биков [Анелия Николова/"Дневник"]

Резолюцията срещу корупцията в България, която Европейският парламент гласува в четвъртък, 8 октомври, предизвика гнева на ГЕРБ и разпали страстите в Народното събрание в петък. Управляващата партия обаче не вижда проблеми в страната, а обяви, че документът, приет от евродепутатите не е това, което Европа мисли за България.

„Това, което се случи в ЕП, беше политическо противопоставяне между социалисти и десница. Това не е мнението на Европа. Това е мнението на европейските социалисти, на зелените, на либералите“, каза Тома Биков от името на ГЕРБ.

„Ние няма да приемем България да бъде черната овца на Европа, защото тя не е такава. Няма да допуснем в Европа да функционира двоен стандарт, защото подобна резолюция не е била приемана дори за Северна Корея, както каза един от нашите евродепутати. Ние не сме по-зле от Северна Корея, нито от други европейски държави, които през последните години фалираха“, декларира още Биков от парламентарната трибуна в петък.

„Поздравяваме БСП и ДПС с този голям успех за тях. Поздравяваме ви за това, че през последните няколко седмици успяхте да организирате социалистическите и либералните, и зелените депутати в ЕП, които никога последните години не са печелили избори никъде, да се организират и да хвърлят върху петно върху България благодарение на български евродепутати. Докато има социалисти и либерали в България, на нас не ни трябват пазачи около казана в ада. Вие показахте, че вашата идеологическа идентичност е много по-силна от националната ви идентичност. Вие сте много повече социалисти, отколкото българи, защото няма истински българин, който да изпитва подобно удоволствие от такъв тип действия на своето представителство“, продължи да нарежда Биков.

Според него достойните политици обичат държавата и народа си, а не обвиняват народа, че живее в най-корумпираната държава. „Ние се противопоставяме на подобно отношение към страната. Това отношение не е в подкрепа на народа“, каза Биков. По думите му, щом има протести, това доказва, че страната ни е демократична.

„Вие имате подкрепата на няколко идеологически течения, които си отиват, защото хората не ги искат. Вие имате подкрепата на хората, които са се откъснали от света – на хайверената левица и на Радан Кънев. Това са онези смели хора“, продължи Биков.

Той поздрави лидерката на левицата Корнелия Нинова за нейната позиция за резолюцията. „Но вашите евродепутати са на съвсем друго мнение, защото членуват в група, чиято основна кауза е тази конвенция да бъде приета. Няма да говорим за ОМО „Илинден“ и за признаване на хипотетичното македонско малцинство. Огромна грешка е на ЕП, че подкрепя една лъжа, защото е абсолютна лъжа, че в България съществуват македонци. Във всички партии има представители от Благоевградска област и съм убеден, че са потресени от тази глупост, която е написана в тази резолюция и която беше подкрепена от Радан Кънев. Ние няма да отстъпим по тези въпроси“, допълни Биков.

Пръв декларация по темата за резолюцията направи Александър Сиди от „Обединени патриоти“. Той обяви БСП и „Демократична България“ в обединение срещу страната, в което по думите му влизали две изключващи се групи – „мъчителите и лагеристите в Белене“, пише „Дневник“. След като говори срещу Истанбулската конвенция, хората с различна сексуална ориентация и еднополовите бракове, критикува председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за позициите й по тези въпроси и обяви, че в България няма македонско малцинство, Сиди каза, че „патриотите“ подкрепят само „Европа на Отечеството и нациите“, водена от християнската религия.

След него говори Драгомир Стойнев от БСП. Посочвайки депутатите от ГЕРБ, той каза, че виновникът за корупцията, липсата на върховенство на закона и на свобода на словото е в дясната част на залата. След като направи разбор на гласовете в Европейския парламент, Стойнев каза, че Бойко Борисов е подкрепен в Европа вече само от Ярослав Качински, Виктор Орбан, Марин Льо Пен и Матео Салвини.

„Нашата демокрация е болна. Трябва да й се намери лек“, обяви депутатът от БСП. Според него Европа вече се съмнява, че ГЕРБ може да защитава европейските ценности, а проблемите с разпределянето на публичните финанси у нас и с доверието към институциите растат. В заключение той каза, че изходът е незабавна оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори.