ГЕРБ съди Бойко Рашков за 100 000 лв.

Бойко Борисов. [Велко Ангелов/"Дневник"]

Партия ГЕРБ е внесла в Софийския градски съд иск за 100 000 лв. срещу вътрешния министър Бойко Рашков във връзка с изявленията му за парите от магистрала „Хемус“. Това съобщи в петък, 14 януари, пресслужбата на съда. Делото е образувано и разпределено на съдия. ГЕРБ са платили и държавната такса – в случая – 4000 лв.

„На 4 януари ГЕРБ стана обект на публично злепоставяне чрез неверни твърдения, изречени от Бойко Рашков пред представители на редица медии. ПП ГЕРБ заяви, че ще защити правата на хилядите си членове и симпатизанти от лъжите на Бойко Рашков в българския съд“, обяви във Фейсбук Десислава Атанасова, която е лидер на парламентарната група на партията. Тя обяснява, че искът е за причинени неимуществени вреди, които ГЕРБ възнамерява да дари на деца на служители на МВР, загубили живота си при изпълнение на служебните си задължения.

На 4 януари, след като бе разпитан от прокуратурата по делото „Хемус“, Рашков обяви, че между 30 и 40% от парите, които са превеждани в аванс за строителството на магистрала „Хемус“, са се връщали в ГЕРБ.

„Обърнах внимание на колегата, че прокуратурата трябва да докаже, че тези пари са били получени окончателно от представители на тази политическа партия, но за мен няма никакво съмнение, че това е пътят на парите. Това не са събития, които са започнали само през 2020 години, а няколко години по-рано – данните, с които разполагаме, са от 2018 и 2019 година и и продължават до началото на миналата година“, коментира Рашков тогава.

Още тогава ГЕРБ се закани да даде Рашков на съд. „За пореден път Бойко Рашков лъже и хвърля в общественото пространство обвинения без да посочи доказателства за тях! Ето защо ГЕРБ ще даде на съд Бойко Рашков. Нека докаже твърденията си в съда или да понесе отговорност за лъжите си!“, гласеше позицията на партията. А Рашков и отговори, че заканата на ГЕРБ да го съдят, издавала правна неграмотност.

Преди това Бойко Борисов също заведе дело срещу Рашков. То е за 27 хил. лв. заради казаното от Рашков, че средствата за „Хемус“ „са преминали през една банка, собственост на Бойко Борисов, и с този собственик на тази банка, Бойко Борисов е имал общи фирми“.