ГЕРБ увеличава преднината си в навечерието на изборите

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов говори пред съпартийците си в "София тех парк".

ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП преди официалния старт на предизборната кампания, показват проучванията на три различни социологически агенции, публикувани в петък. Партията на Бойко Борисов вече обяви, че ще участва във вота в коалиция със СДС.

През август миналата година доверието към ГЕРБ бе силно повлияно от гражданските протести срещу корупцията. Стотици хиляди българи излязоха да протестират с настояване за оставката на правителството и главния прокурор. Тогава БСП се изравни по доверие с ГЕРБ, а някои проучвания показваха дори крехка преднина за социалистическата партия.

Премиерът Бойко Борисов успя да задържи на власт, използвайки дори трика с внасянето на проекта за нова конституция. От тогава до сега подкрепа на ГЕРБ расте.

Данните на “Маркет линкс“ показват, че Слави Трифонов (“Има такъв народ”) е най-одобряваният партиен лидер с положителен рейтинг от 32%. Проучването е по поръчка на бТВ и е направено в 17-24 февруари. Премиерът Борисов и Мая Манолова (“Мутри вън!“) заемат втората позиция с рейтинг от 25%.

След тях се нареждат военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов (20%) и съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов (15%).

Проучването на “Маркет линкс“ показва, че първа политически сили остава ГЕРБ с 24.5%, а БСП е на втора позиция.с 18,9%. Това е значително увеличаване на преднината за ГЕРБ от началото на година, когато беше около 2%.

“Има такъв народ” получава 13%. ДПС – 8,5%, “Демократична България” – 7.6%, “Изправи се! Мутри вън!” – 3,9%. Най-малко подкрепа се отчита за ВМРО – 2,7%.

Агенция “Тренд” прави проучване по поръчка на “24 часа“, което показва, че ГЕРБ води има 28.9% и води с около 5% пред БСП. Проучването е проведено в периода 12-19 февруари. На трето място е партията на Слави Трифонов с 13%, ДПС – 11.5%, Демократична България – 6,2%, “Изправи се! Мутри вън!” – 4%, ВМРО – 3.8%.

Пет партии със сигурност ще попаднат в парламента показва проучването на “Екзакта Рисърч Груп”, проведено в периода между 15 и 22 февруари.

Според данните за ГЕРБ възнамеряват да гласуват 26.4%, БСП е на второ място с 22.3 процента. Преднината на ГЕРБ пред БСП е статистически значима, но в навечерието на кампанията не може да се говори за предрешеност на вота, защото това би означавало липса на залог, а в обществото расте усещането за значим залог, коментират представителите на “Екзакта“.

“Има такъв народ” е на трета позиция с 13.5%, ДПС е с 8.5%, а “Демократична България” е с 5.1 процента.

В проучването на “Екзакта” се отбелязва, че поне 60 на сто от българите не биха отишли до урните, ако имат съмнения относно безопасността на средата на гласуване в деня на вота. Най-“безстрашни” се оказват избирателите на формациите, които се целят в протестния вот срещу управлението – “Има такъв народ” и “Изправи се! Мутри вън!”. “Екзакта” очаква активността по-скоро да намалява до датата на вота.