Германия вижда три опции: Ваксиниран, излекуван или мъртъв

Германският здравен министър Йенс Шпан на пресконференция за ситуация с пандемията в Берлин, Германия, 19 ноември 2021 г.  [EPA-EFE/FILIP SINGER]

Германците получиха строго предупреждение в понеделник (22 ноември), че ще бъдат или „ваксинирани, излекувани или мъртви“ до края на зимата. В същото време Австрия въведе частично блокиране, а цяла Европа се бори с четвъртата вълна на пандемията.

Белгия и Нидерландия осъдиха сблъсъците, които избухнаха по време на протестите през уикенда срещу новите мерки срещу ковид, които са насочени към ограничаване на нарастването на инфекциите.

Нидерландският премиер Марк Рюте нарече вълненията, които продължиха три нощи, „чисто насилие“ от „идиоти“, докато неговият белгийски колега Александър де Кро определи насилието на протеста в Брюксел като „абсолютно неприемливо“. Над 35 000 души протестираха в белгийската столица.

Гневът идва на фона на нарастващата тревога, че Европа се е превърнала в епицентър на пандемията. Това се дължи на бавното усвояване на ваксините в някои страни, силно заразния вариант Делта и по-студеното време, което събира хората в  закрити помещения.

„Вероятно до края на тази зима, както понякога цинично се казва, почти всеки в Германия ще бъде ваксиниран, излекуван или мъртъв“, каза германският здравен министър Йенс Шпан и призова повече граждани да се имунизират.

Напускащият канцлер Ангела Меркел предупреди, че сегашните ограничения в Германия, включително забраната на неваксинираните да влизат в определени обществени места – „не са достатъчни“.

„Имаме изключително драматична ситуация“, тъй като новите инфекции „се удвояват на всеки 12 дни“, каза Меркел на среща на лидерите на нейната консервативна партия ХДС.

Леглата за интензивните отделения бързо се пълнят, а най-тежко засегнатите региони в Германия въведоха нови ограничения, включително затваряне на коледните базари.

„Много объркващо“

Съседна Австрия въведе частично блокиране – затваряне на магазини, ресторанти и празнични пазари, от понеделник. Това са най-драстичните ограничения, на които сме свидетели в Западна Европа от месеци.

8,9 милиона австрийци нямат право да напускат дома си с малки изключения, като например ходене на работа и пазаруване на стоки от първа необходимост, тъй като случаите на заразяване се увеличават.

Австрия планира задължителна ваксинация на населението от 1 февруари, като по този начин се превръща в едно от малкото места в света, които досега са обявили подобен ход.

Австрийските училища и детски градини остават отворени.

„Огледайте се наоколо, няма никой“, каза Анелия Льотин, продавачка на щанд за ядки и сушени плодове във Виена.

„Тази ситуация е лоша за всички и единственото решение е всеки да бъде ваксиниран“, коментира 36-годишнен мъж.

От другата страна на границата в Словакия неваксинираните хора също са изправени пред ограничения. Те не могат да  влизат в магазини, които не са от първа необходимост.

„Диктатура“

Десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците в европейските градове през уикенда, за да протестират срещу по-строгите правила, а на някои места се стигна и до сблъсъци.

Най-малко 145 души бяха арестувани в Нидерландия при протести в Ротердам в петък. Те протестираха срещу въвеждането на вечерен час. Демонстрациите се разпространиха в градовете в цялата страна. Няколко полицаи бяха ранени.

В Брюксел в неделя полицаи стреляха с водни оръдия и сълзотворен газ за да разпръснат протест, на който според полицията са присъствали над 35 000 души. Те протестираха срещу забраната за неваксинирани хора да посещават ресторанти и барове.

В Дания този уикенд около 1000 демонстранти протестираха срещу плановете на правителството да изисква здравен сертификат  за държавни служители.

Тълпа от 40 000 души проведе шествие Виена в събота срещу „диктатурата“, а около 6 000 души протестираха в град Линц в неделя.

Френската полиция и служители за борба с тероризма пристигнаха в Гваделупа след седмица протести заради мерките срещу ковид, а президентът Еманюел Макрон помоли за спокойствие на френския карибски остров.

Червеният кръст заяви в доклад в понеделник, че пандемията е увредила „тъканта на обществото“.

В него се казва, че жените и мигрантите са сред най-засегнатите от вторични последици от кризата като загуба на доходи, продоволствена несигурност, намалена защита срещу насилие и влошаване на проблемите с психичното здраве.

Бустери

Решението на Австрия да наложи повторно частично блокиране раздразни хората, защото нарушава по-ранните обещания, че строгите ограничения ще останат в миналото.

След като встъпи в длъжност през октомври, канцлерът Александър Шаленберг разкритикува „срамно ниската“ степен на ваксинация – 66% в сравнение с 75% във Франция – и забрани на неваксинираните да посещават обществени места.

Когато това се оказа неефективно, той обяви общонационално блокиране.

В Германия, която е най-гъсто населената страна в ЕС, само 68% от населението е напълно ваксинирано.

Страната призова всички ваксинирани хора да се имунизират с трета доза, за да се преборят с намаляващата ефикасност на ваксината след шест месеца. Този призив бе повторен от два френски консултативни органа в понеделник.

Европейската агенция по лекарствата заяви, че оценява кандидатурата на „Джонсън и Джонсън“ за трета доза, след като вече е одобрила бустерите на Пфайзер/Бионтех и Модерна.