Германия настоява ски курортите в ЕС да останат затворени

Билборд с информация за затворени кабинкови лифтове и ски писти в Германия.  [Philipp Guelland / EPA / EFE]

Германия ще търси споразумение с европейските си партньори за затваряне на ски пистите до началото на януари заради пандемията. Това разгневи австрийските туроператори, които се подготвят за коледния празничен сезон.

“Ще кажа ясно, че няма да е лесно, но ще се опитаме”, заяви канцлерката Ангела Меркел след маратонски преговори в сряда с лидерите на 16-те германски провинции за разширяване на сегашните ограничения в най-голямата европейска икономика.

Здравните власти призоваха германците да си останат у дома по празниците, а регионалните правителства и администрацията на канцлерката решиха да “постигнат европейско споразумение за затваряне на ски туризма до 10 януари“.

Призивът на Германия съвпада с плановете на Франция. Само преди ден президентът Еманюел Макрон заяви, че ски курортите в страната му ще бъдат затворени до края на годината.

Макрон беше казал също, че ще се консултира с европейските си партньори, за да съгласува началните дати за зимния сезон. Но Австрия, за която зимният туризъм е особено важен, вече изрази не несъгласието си,  като министърката на туризма Елизабет Кьостингер заяви, че “не вижда никакви ползи от призивите за затваряне на ски курорти“.

“Зимните ваканции в Австрия ще бъдат безопасни. Нашите компании вече са изготвили изчерпателни концепции за безопасност за ски ваканции “, обясни тя.

Собствениците на хотели и съоръжения във френските ски курорти също са разгневени заради плановете на Макрон.

“Президентът може би е направил прибързани съобщения и това е много неблагоприятно за икономиката на Алпите“, каза Жан-Люк Бох, който оглавява националната асоциация на планинските станции ANMSM.

“Необходимо е споразумение“

Междувременно в Германия регионалните власти в провинция Бавария заявиха във вторник, че алпийските склонове там ще останат затворени през празничния сезон, за да се ограничи разпространението на  Covid-19.

Много германски и чуждестранни туристи се събират в Бавария за зимните празници, за да се насладят на едни от най-добрите ски писти.

Премиерът на южната германска провинция Бавария Маркус Зьодер каза, че сегашните нива на заразяване означават, че “просто не можем да си позволим обичайните ски ваканции“.

Той също така предупреди германците да не преминават границата, за да карат ски в Австрия, тъй като те ще бъдат изправени пред 10-дневна карантина при завръщането си, тъй като съседната държава е класифицирана като рискова зона от коронавирус.

“Бих предпочел да имаме общо споразумение на европейско ниво: да няма отворени ски влекове, няма (ски) почивки никъде“, каза Зьодер.

“Ако искаме да запазим границите отворени, имаме нужда от ясно споразумение за ски туризма в разгара на пандемия. В противен случай нещата ще станат трудни.”, обясни той.

Целта е да се избегне “втори Ишгъл”. Зимният курорт Ишгъл в австрийската провинция Тирол е смятан за един от най-добрите ски курорти в Алпите. Той е особено популярен сред германските, скандинавските и руските любители на зимните спортове. И именно той се превърна в огромно огнище на зараза с коронавирус. В края на февруари и началото на март Ишгъл стана развъдник на заразата, тръгнала оттам по цяла Европа.

В Швейцария, която не е членка на ЕС, обаче, ски курортите са отворени, въпреки че полицията е забелязана да патрулира в зоните на началните станции на лифтовете, за да гарантира, че скиорите спазват мерките срещу Covid като носене на маски и социално дистанциране.

Прозорците на кабинковия лифт се оставят отворени, за да се осигури вентилация и във всяка кабинка има дезинфектант.

Швейцарската индустрия се надява на приток на европейски туристи по Коледа, след като наскоро правителството отмени изискванията за карантина за хората, пристигащи от по-голямата част от континента.