Германия поиска помощта на Полша заради мигрантските потоци от Беларус

Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер говори пред медиите преди извънреден Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел, Белгия, 31 август 2021 г. [Pool/EPA/EFE]

Германия предложи увеличаване на съвместните патрули по границата си с Полша в отговор на нарастващия брой мигранти, който пристигат от Беларус. Това се твърди в писмо, видяно от АФП.

Присъствието на граничните сили трябва да бъде „забележимо“ увеличено, пише германският вътрешен министър Хорст Зеехофер в писмото до своя полски колега Мариуш Камински.

Зеехофер е „загрижен“ заради увеличаването на мигрантските потоци, особено от Средния и Близкия изток, които влизат от Беларус в Полша и в Германия, се казва в писмото.

Германският вътрешен министър предложи „да увеличи дела на германските федерални полицейски сили“, които ще участват в съвместни патрули, като ще оставят на полските сили да се справят с мигрантите, които директно пристигат от Беларус.

Зеехофер предложи също двете страни да се обърнат за подкрепа към граничната агенция на Европейския съюз Фронтекс.

Според данни на германското вътрешно министерство от август до днес около 4500 души са се опитали да преминат през границата между Германия и Полша без разрешение.

Европейската комисия, Варшава и Вилнюс казват, че мигрантският поток е организиран от Беларус като форма на хибридна война, предназначена да окаже натиск върху Европейския съюз заради санкциите, които бяха наложени на Минск. Полша и Литва пък оказват значителна помощ за белоруската опозиция.

Нарастването на броя на нелегалните мигранти, които се опитват да влязат през източната граница на ЕС с Беларус, натоварва страните членки, които трудно се справят с огромните мигрантски потоци.

Полша си навлече много критики заради твърдата си позиция, която позволява на граничните служители изтласкват мигрантите обратно през границата с Беларус.

Зеехофер ще разгледа въпроса на заседание на федералния кабинет в сряда.

Полша изпраща армията

Почти 6000 полски войници охраняват границата на страната с Беларус в условията на засилени мерки за сигурност, каза министърът на отбраната във вторник.

Разполагането на нови военни части бележи значително разширяване на военното присъствие на границата.

„Почти 6000 войници от 16-та, 18-а и 12-а дивизия служат на полско-беларуската граница“, обяви министър Блащак в Тутиър.

„Войниците оказват подкрепа на граничната охрана, като защитават границата на страната и не позволяват нейното незаконно преминаване.“, допълни той.

Граничната охрана съобщи, че в понеделник е имало 612 опита за незаконно преминаване на границата.