Германия ще преговаря за пълноценна европейска федерация

Според коалиционното споразумение, което беше представено в сряда, коалицията иска да използва Конференцията за бъдещето на Европа като отправна точка за реформиране на ЕС.  [EPA-EFE/CLEMENS BILAN]

Социалдемократите, Зелените и либералната партия Свободните демократи обявиха, че коалицията „светофар“ между трите партии ще настоява за развитието на пълноценна европейска федерация.

Според коалиционното споразумение, което беше представено в сряда, коалицията иска да използва Конференцията за бъдещето на Европа като отправна точка за реформиране на ЕС.

Конференцията трябва да доведе до конституционен процес и в крайна сметка до европейска федерална държава, се казва в документа.

„Суверенна Европа е ключът към нашата външна политика“, каза Олаф Шолц, който вероятно ще стане новият канцлер през втората седмица на декември.

„Като икономически силната и най-населена страна в сърцето на Европа, нашата мисия е да дадем възможност, да насърчаваме и да работим за развитието на суверенна Европа“, добави той.

Коалицията също така планира да укрепи Европейския парламент, като му даде правото да инициира законодателство, привилегия, която в момента е запазена за Европейската комисия.

Социалдемократът Удо Булман, който ръководи коалиционните преговори по европейските въпроси, подчерта, че предложението е силен „сигнал“ за това как трите партии искат да развиват Съюза в бъдеще.

Необходими са обаче допълнителни стъпки за интеграция, тъй като „времето го изисква“ и „хората го очакват“, каза Булман.

Той обясни, че въпреки че ще е дълъг и труден път, Германия трябва да привлече всички държави-членки към започването на учредителен процес за Европа.

Досега Съветът, който се състои от министрите на страните-членки на ЕС, често е вземал решения на база консенсус, дори ако договорите позволяват гласуване с квалифицирано мнозинство.

В области, където това вече е възможно, „ние искаме да използваме квалифицираното мнозинство в Съвета“, заяви Булман.

„Навременни“ реакции при нарушения на върховенството на закона

Друга гореща тема в германското коалиционно споразумение е слагането на край на примирителния подход на сегашния канцлер Ангела Меркел към нарушаването на върховенството на закона в Унгария и Полша.

Бъдещата коалиция иска да призове Европейската комисия да използва съществуващите инструменти на правовата държава по-навременно и по-стриктно.

Никола Бер от Свободните демократи, която участва в договарянето на частта за Европа в коалиционното споразумение, подчерта, че „всеки, който се е присъединил към блока, се е ангажирал да се придържа към правилата и това определено включва независимостта на съдебната власт“, ​​обясни тя.

Това ще важи и за фонда за възстановяване, като коалицията иска да обвърже плащанията от ЕС с върховенството на закона.

Ако „грешките в областта на върховенството на закона“ не бъдат отстранени в достатъчна степен, тогава Полша не трябва да получава пари от Фонда за възстановяване, подчерта Бер.

Според нея бъдещото германско правителство ще предприеме двустранен подход към Полша, който ще разгледа по-стриктно въпросите на върховенството на закона, като същевременно ще засили отношенията в други области, като миграцията.