Германските доставки на тежко оръжие достигнаха до Украйна

Резников оцени доставката като „пример за международно сътрудничество в подкрепа на Украйна“. [EPA-EFE/RONALD WITTEK]

Обещаните гаубици от Германия пристигнаха и се използват в Украйна, съобщи министърът на отбраната на страната във вторник, след като Берлин предизвика критики за забавяне на доставката на оръжия.

Германските  гаубици „Панцер“ „най-накрая са част от арсенала на украинската артилерия“, заяви министърът на отбраната на Украйна Олексей Резников в Туитър, преди да благодари на германския си колега Кристин Ламбрехт за нейните усилия и подкрепа за Украйна.

Ламбрехт беше обещала доставката на седем гаубици още в началото на май, а Нидерландия трябваше да добави още пет.

Резников оцени доставката като „пример за международно сътрудничество в подкрепа на Украйна“.

Новината идва, след като канцлерът Олаф Шолц и неговото правителство многократно бяха обект на критики, че губят  твърде много време, за да изпълнят  обещанията си за доставка на тежки оръжия на Украйна. Дори и с доставените гаубици, няколко пратки оръжия, които Берлин е обещал на Киев, все още са неизпълнени, включително системи за противовъздушна отбрана и ракетни установки.

Посланикът на Киев в Берлин Андрий Мелник каза пред германската агенция ДПА, че оръжията са пристигнали в Украйна, но германското министерство на отбраната отказа да потвърди.

Този таен подход към доставките на оръжие е доминиращата линия на германското правителство. Във вторник обаче правителството публикува изчерпателен списък на всички оръжия и военно оборудване, които вече са доставени или предстои да бъдат доставени в Украйна.