Германските малки партии избират социалдемократите пред консерваторите

Зелените лидери Аналена Бербок и Роберт Хабек обявиха, че искат „бързо“ да започнат тристранни разговори с либералите и социалдемократите. [FILIP SINGER/EPA-EFE]

Германските Зелени и либералната  Свободна демократическа партия, които се наредиха на трето и четвърто място на федералните избори, обявиха, че искат да започнат разговори за потенциална коалиция със Социалдемократическата партия.

Те предпочетоха социалдемократите пред Християндемократическия съюз на Ангела Меркел. Първите дискусии са планирани за четвъртък (7 октомври).

В изявление в сряда сутринта Зелените обявиха, че са предложили на бизнесориентираната Свободна демократическа партия да започне официални проучвателни преговори за тристранен съюз със социалдемократите, които спечелиха първото място на федералните избори на 26 септември.

След поредица от предварителни двустранни дискусии, разговорите ще бъдат първите, в които ще участват трите партии.

„Нашето желание е това да се случи бързо“, каза съпредседателят на партията на Зелените Аналена Бербок пред репортери, след като партията се оттегли, за да обсъди допълнителни стратегии.

Малко след това лидерът на либералите Кристиан Линднер обяви, че неговата партия е приела предложението на Зелените. Той добави, че вече се е съгласувал с водещия кандидат на социалдемократите Олаф Шолц, за да насрочи първите разговори за следващата сутрин.

След изборите либералите и Зелените бяха първите партии, които се срещнаха и координираха своите стратегии.

С решението си те дават предимство на Шолц да ръководи т. нар. коалиция „светофар“ като канцлер. Те загърбиха възможността за коалиция на „Ямайка“ под ръководството на ХДС/ХСС и техния кандидат Армин Лашет.

Двете партии подчертаха, че съюзът с консерваторите не е на масата на този етап.

„Нашият курс ще се основава на това къде можем да постигнем съгласие за либерална политика“, каза Линднер, като добави, че коалиция „Ямайка“ остава „жизнеспособна опция по отношение на съдържанието“.

През уикенда партиите преговаряха в различни двустранни формати за потенциалните възможности за коалиция.  Съобщава се обаче, че членовете на преговорния екип на консерваторите няколко пъти са давали информацията на медиите, въпреки договорката за поверителност. Така те предизвикаха раздразнение сред  партньорите си.

Нещо повече, няколко високопоставени членове на партията публично изразиха съмнения дали коалицията ХДС/ХСС трябва да се стреми да ръководи правителството, тъй като консерваторите на Меркел са  на второ място на изборите, с исторически нисък дял на гласовете от 24%.

Междувременно Зелените открито признаха, че коалицията „светофар“ е техният предпочитан вариант. Съпредседателят на партията Роберт Хабек заяви, че разговорите, проведени през уикенда, са показали, че този съюз има най-големия потенциал да намери общ език, особено по отношение на социалната политика.

Хабек подчерта обаче, че коалицията, ръководена от социалдемократите, „в никакъв случай не е свършена работа“, тъй като много въпроси тепърва ще бъдат обсъждани задълбочено.

Фактът, че Зелените дават предимство на разговорите със социалдемократите“, не е „категоричен отказ“ от ХДС/ХСС, обясни той, тъй като консерваторите са показали, че са готови на компромиси, включително по отношение на изменението на климата.

Според Хабек остават различия между Зелените и консерваторите по въпроси като социалната политика и европейската интеграция.