Германски автомобилни шефове в кризисен разговор с Меркел

Ангела Меркел посещава щанда на Волксваген на Международното автомобилно изложение (IAA) във Франкфурт, Германия, 12 септември 2019 г. [Снимка: EPA-EFE / SASCHA STEINBACH]

Шефовете на БМВ, “Даймлер” и “Фолксваген” проведоха кризисен разговор с германския канцлер Ангела Меркел в сряда (1 април), за да обсъдят как да възобновят производството.

На много места по света автомобилните производители спряха производството, след като правителствата по света наложиха блокиране на населението в отговор на разпространението на коронавируса.

Миналата седмица изпълнителният директор на “Фолксваген” Хърбърт Дайс заяви, че може да се наложи компанията да съкрати работни места, ако пандемията не се овладее. “Фолксваген” продължава да харчи около 2 милиарда евро седмично.

Според “Ханделсблат” автомобилните производители се опасяват предимно за веригата за доставки.

Източник от Фолксваген заяви пред “Ройтерс”, че компаниите са обсъдили ситуацията в индустрията и как производството може да бъде възобновено след кризата. Има съгласие, че е необходим общоевропейски подход за възобновяване на производството, посочи източникът.

“Никак не помага ако една страна възобнови производството, а в Италия или Испания всичко продължава да е затворено”, подчерта източникът и добави, че подобен сценарий би довел до прeкъсване на веригата за доставки.

Източникът от Фолксваген заяви, че в разговорите е постигнато съгласие за създаване на работна група, включваща представители на правителството, индустрията и института за инфекциозни заболявания “Роберт Кох”, която да разработят стандарти за защита на служителите при възобновяване на производството, като защитно облекло, дистанциране на работниците и често почистване на санитарните помещения.

Според същия източник автомобилните производители също са обсъдили ситуацията, пред която са изправени доставчиците на части, и че макар и големите производители на оригинално оборудване да имат достатъчно ликвидност, това не се отнася за много доставчици.

Източник от Даймлер заяви, че Ангела Меркел, министърът на икономиката Петер Алтмайер, финансовият министър Олаф Шолц и Йорг Хофман и председателят на синдиката IG Metall са участвали в срещата с изпълнителния директор на Даймлер Ола Калениус, шефа на БМВ Оливер Ципсе и изпълнителния директор на “Фолксваген” Хърбърт Дайс.

Публикувано в сряда проучване показа, че през март в производствения сектор в Германия, се наблюдава най-големия спад от почти 11 години, след като пандемията от коронавирус доведе до затварянето на заводите в най-голямата икономика в Европа.