Германски евродепутат: ЕС ще е в по-добра ситуация, ако закупи „Спутник V“

Сравнително бавната ваксинационна кампания в Германия е предмет на критика на фона на яростната трета вълна на пандемията. [EPA-EFE]

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан посочи, че страната е готова да закупи дози от руската ваксина “Спутник V” дори и без общо европейско решение по въпроса след одобрението на европейския регулатор. Според Европейската комисия, страната ще има това право.

“Вчера Еврокомисията обяви, че няма да подписва договори със Спутник V”, както и с други производители – като Байонтех, например… Така че ще проведем двустранни преговори с Русия”, каза Шпан пред обществената телевизия WDR в четвъртък ( 8 април).

Министърът не посочи кога ще се проведат преговорите, но каза, че първоначално ще се обсъди срокът за доставка.

“За да се промени настоящата ни ситуация, доставките ще трябва да дойдaт през следващите два до четири, пет месеца – в противен случай ще имаме повече ваксини от необходимото”, каза Шпан. Той добави, че търси “обвързващ ангажимент за броя ваксини, които могат да бъдат доставени до Германия след одобрение от регулатора”.

Сравнително бавната ваксинационна кампания в Германия е предмет на критика на фона на яростната трета вълна на пандемията.

Само 13% от населението е получило първата си доза от ваксина, a в четвъртък (8 април) страната е отчела над 20 000 нови заразени и над 300 смъртни случая на ден.

Досега Германия е координирала закупуването на ваксини с ЕС.

Но южната провинция Бавария обяви в сряда, че е подписала писмо за намерение да закупи до 2,5 милиона дози от ваксината “Спутник V”, ако тя бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Освен внос от Русия, фармацевтичната компания R-Pharm трябва създаде и производствено съоръжение в германския град Илертисен.

Главният говорител на ЕК Ерик Мамер посочи, че фактът, че държавите членки могат да решат да закупят ваксини от други производители не значи край на европейската стратегия за ваксинация.

Мамер коментира, че това вече е валидно и за други страни, посочвайки Унгария.

Той каза, че ЕС все още финализира преговори с две други компании за “огромно количество ваксини, които са достатъчни за ваксиниране на цялото европейско население”.

Европа e “по-добра позиция” със Спутник

Изказвайки се по време на пресконференция в четвъртък (8 април), дясноцентристкият евродепутат Петер Лизе каза, че след като получи одобрението на ЕМА, ваксината “Спутник V” трябва да бъде използвана в Европа.

“В един перфектен свят производителите на ваксини биха изпълнили своите задължения и ние бихме ваксинирали гражданите и без “Спутник V”. Но виждам, че можем да ускорим ваксинацията в Европа чрез руската ваксина”, каза той и заключи, че “Европа вероятно ще бъде по-добре със “Спутник V”, отколкото без”.

Той добави, че ваксината не трябва да се отказва поради политически причини, при условие че EMA й даде зелена светлина.

“Наистина ли е редно да не се внася ваксина, за коятп EMA казва, че е безопасна и ефективна? Мисля, че трябва да сме подготвени”.

Коментарът му противоречи на този, направен наскоро от комисаря по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон, ръководител на работната група за ваксини на ЕК, който заяви пред телевизия TF1, че “Европа няма абсолютно никаква нужда от Sputnik V”.