Германски министър: Путин не трябва да пазарува на „Шанз Елизе“

Докато Москва събира войски близо до украинската граница, опасенията за евентуална планирана офанзива срещу страната нарастват. [EPA-EFE/Bernd Wuestneck]

По-строги санкции трябва да бъдат наложени на руския президент Владимир Путин заради разполагането на войски на украинската граница. Това заяви новият министър на отбраната на Германия Кристин Ламбрехт пред седмичника  „Билд ам Зонтаг“  в неделя.

Путин трябва „лично да усети последствията“ от действията си и да не му се позволява „да пазарува повече на Шанз Елизе в Париж“, добави тя.

Докато Москва събира войски близо до украинската граница, опасенията за евентуална планирана офанзива срещу страната нарастват.

Европейският съюз и Г-7 предупредиха Русия за „огромни последици“ в случай на атака срещу Украйна.

Попитана дали ЕС трябва да наложи санкции и заради газопровода Северен поток 2, Ламбрехт каза, че блокът ще трябва да „използва пълния си набор от инструменти“.

Външният министър Аналена Бербок също обеща „сурови дипломатически“ и икономически последици в случай на руска агресия срещу Украйна. В петък Бербок изпрати един от държавните си секретари в Киев. Според външното министерство тази стъпка изразява солидарността на Германия с Украйна.

Ламбрехт не изключи изпращането на германски войници в Украйна, но каза, че всички предприети стъпки ще трябва да бъдат тясно координирани с партньорите от НАТО и първо да бъдат изчерпани „всички други опции, включително икономически санкции и дипломация“.

Коментарите дойдоха преди първото пътуване на Ламбрехт в чужбина. В неделя тя отпътува до Литва, където се срещна с колегата си Арвидас Анусаускас и посети германските войници от НАТО.

„Ние стоим твърдо на страната на нашите партньори и приятели“, каза Ламбрехт по време на съвместна пресконференция.

Министърът също така потвърди ангажимента на новото правителство да изразходва 3% от БВП за отбрана, дипломация и помощ за развитие. Докато членовете на НАТО се ангажираха да харчат най-малко 2% от БВП за отбрана, разходите за отбрана на Германия в момента са само около 1,6%.

Лидерите на ЕС се споразумяха в четвъртък (16 декември) да се координират със съюзниците си потенциалните санкции срещу Русия в случай на по-нататъшна военна агресия срещу Украйна. Остава въпросът да се определи какво ниво на ескалация ще предизвика техния отговор.

„Нашите опасения, свързани със струпването на руски военни сили по източните украински граници, са добре известни. Нашата позиция е много ясна“, каза обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след разговорите.

„Нека няма съмнение“, каза тя. „Ако Русия тръгне срещу Украйна, ЕС ще бъде в готовност да предприеме санкции, които биха могли да доведат до огромни последици. Ние сме свършили работата си в това отношение“, добави тя.

Според окончателните заключения от срещата на върха лидерите на ЕС заплашиха Русия със „сериозни последици“, „тежка цена“ и международно координирани санкции в случай на по-нататъшна агресия срещу Украйна.