Гешев ще се оплаква в Брюксел от закриването на спецправосъдието

Главният прокурор Иван Гешев застана начело на протеста срещу закриването на спецправосъдието. [Георги Кожухаров/"Дневник"]

Главният прокурор ще се оплаче в Брюксел заради закриването на спициализираното правосъдие. Правната комисия в парламента прие в сряда, 28 април, промени в НПК и Закона за съдебната власт, по силата на които спецсъдилищата и спецпрокуратурите, които се занимават с делата за организирана престъпност, тероризъм, шпионство и корупция по високите етажи на властта, се закриват, а делата ще бъдат гледани от общите съдилища.

Мотивът на вносителите от „Демократична България“ са, че спецправосъдието е неефективно и в 9-годишното му съществуване се използва за икономически и политически поръчки.

Приемането на проекта на първо четене (в комисията само ГЕРБ и ДПС не го подкрепиха) предизвика светкавичната реакция на прокуратурата. Заваляха декларации в подкрепа на спецправосъдието. А главният прокурор Иван Гешев излезе пред Съдебната палата в София заедно с други обвинители в червени тоги на мълчалив протест.

„Днес е голям празник – Велики Четвъртък“, каза Гешев пред медиите. И пожела „повече любов и смирение“. После остави подчинените си да защитават каузата с прочувствени речи. Говорителката му Сийка Милева и шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова обясниха колко е лошо да бъдат закрити спецмагистратурите, колко добре се справят те и как всъщност са създадени по поръка на Брюксел.

„Демократична България“ бяха обвинени, че действат в интерес на обвиняеми и подсъдими с големи финансови възможности.

Гешев взе думата и в края на протеста: „Гордея се, че съм главен прокурор на България“, обяви той и получи бурни овации.

В декларация на ръководството на прокуратурата, разпространена след това, се казва, че закриването на спецправосъдието е посегателство върху независимостта на съдебната власт. И предупреждава, че прокуратурата ще информира европейските институции „за опасността от нарушаване на върховенството на правото в България и реалната угроза от заличаване на постигнатия от страната ни напредък в областта на правосъдието и вътрешен ред“.

Асоциацията на прокурорите в България, която винаги защитава позициите на шефовете на държавното обвинение, също се изказа. Според организацията ако спецструктурите бъдат закрити, това ще затрудни разследвания на Европейската прокуратура, тъй като по закон именно Специализираният наказателен съд е компетентен да разглежда тези дела.

„В последната година беше ангажирана наказателната отговорност на редица знакови за българското общество фигури, за които от дълго време съществуваше общественото мнение, че са недосегаеми от гледна точка на българското правосъдие. Активността на българската прокуратура е безпрецедентна в периода след 1989 г. Бяха повдигнати обвинения на действащ министър и бяха неутрализирани редица организирани престъпни групи. Именно под ръководството на Специализирана прокуратура бяха проведени повечето от разследванията, уличили в шпионаж множество руски разузнавачи, ползващи се с прикритието на дипломати в посолството на Руската Федерация в София“, подчертава асоциацията.

АПБ напада „Демократична България“ и заради внесения проект за реформа на антикорупционната комисия КПКОНПИ. Това ще доведе до приключване на проверките за незаконно придобито имущество на редица знакови обвиняеми и подсъдими лица. Евентуалното приемане на тези законопроекти би блокирало борбата с организираната престъпност и противодействието на корупцията в страната, като постигнатият до момента напредък ще бъде заличен, смятат прокурорите.

И продължават, че „в унисон с внесените законопроекти, последваха одобрителни изказвания и интервюта на едни от най-знаковите лица, които са засегнати от действията на специализираните съд и прокуратура, както и на КПКОНПИ“. Цитират се Цветан Василев и Васил Божков. „Известно ни е, че по отношение на тези лица е блокирано имущество в огромен размер, дори в рамките на Европейския съюз“, пишат прокурорите. И предупреждават, че ще отнесат въпроса до Брюксел, посланиците на Великобритания и САЩ и Съвета на Европа.

Декларация в същия смисъл обявиха и двете специализирани съдилища.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която беше пред Съдебната палата сутринта, спешно се събра и гласува единодушно декларация. Заседанието на колегията продължи десетина минути.

В документа, който ще бъде пратен в Брюксел, се казва, че промените в НПК и ЗСВ са политически натиск върху независимостта на съдебната власт и посегателство върху принципите на правовата държава.

Приетите на първо четене промени са политическа намеса в работата на съдебната система и опит за нейното дестабилизиране. Те ще доведат до отстъпление в борбата с организираната престъпност и корупцията, ще възпрепятстват приключването на висящите дела в разумни срокове и налагането на справедливи и законосъобразни наказания на виновните. Има риск от прекратяването дела и на целенасочено избягване на наказателна отговорност, обяви Прокурорската колегия.

„На тъмно се приема едно по същество най-вероятно лобистко законодателство, единствено в интерес на обвиняеми и подсъдими с огромен финансов ресурс и най-вероятно в интерес на чужди на България национални интереси“, обясни главният прокурор. „Това е целта, дано не я постигнат“, заключи той.

По-рано през деня премиерът в оставка Бойко Борисов се изказа по темата: „С огромни мнозинства да закриеш КПКОНПИ с делата вътре, със запорираните стотици милиони, които в момента, в който паднат, ще бъдат изтеглени в чужбина и с тях ще се плащат следващите избори. Парламентарните не ги интересуват, всичко е помощна работа за президентските избори“. „Всички тези промени, които се правят за дни, на парче, на коляно в  структури, които са по препоръка на ЕК – КПКОНПИ, специализиран съд, те ги ликвидират“, продължи Борисов.

Проектът за реформа на КПКОНПИ обаче не предвижда вдигане на запори, а само спиране на делата до приемането на правила за работа на новата комисия.