“Главният готвач” на Путин съди Навални за клевета

Протест пред руското посолство в Берлин показва снимка на руския президент Владимир Путин, руския опозиционен активист Алексей Навални, руски самовар и надпис: "Новичок чай“, "Кремълски чай“ и "От Русия с любов “, 16 септември 2020 г. [Clemens Bilan / EPA / EFE]

Свързаният с Кремъл бизнесмен Евгений Пригожин ще съди руския опозиционен лидер Алексей Навални и негов близък съюзник за клевета, съобщи във вторник московски съд.

Документът се появи във вторник на уебсайта на московски съд, който по-късно обяви пред руската информационна агенция ТАСС, че искът е за пет милиона рубли (66 000 долара) от Навални и неговия съюзник Владимир Милов за клеветнически изявления.

59-годишният милиардер Пригожин, който притежава луксозни ресторанти, е с прякор “готвачът на Путин“, защото неговата компания “Конкорд“ обслужва  Кремъл.

Миналата седмица фирмата на Пригожин публикува копие от иск в социалната мрежа Вконтакте, от което се вижда, че е подаден иск до московския съд.

В делото се цитира видео от 27 октомври на бившия заместник-министър на енергетиката Милов в YouTube канала на Навални Navalny Live.

Във видеото Милов обвинява Пригожин, че “е включвал непълнолетни в проституция” в миналото си и го описва като “бандит, който служи на Путин за всякакви лоши дела”, което е причинило на бизнесмена “морална вреда”.

44-годишният Навални не се появява във видеото.

През август критикът на Кремъл се разболя тежко при полет от Сибир до Москва и беше хоспитализиран в руския град Омск, преди да бъде прехвърлен с медицински самолет в Берлин.

Експерти от няколко западни страни установиха, че той е бил отровен с новичок – невро-параличен агент, разработен от СССР през 70-те години на миналия век, в опит да го убие.  Москва многократно отрича това твърдение.

Докато Навални беше в кома, пресслужбата на “Конкорд” цитира Пригожин, че възнамерява да приведе в изпълнение съдебно решение, в което е постановено, че Навални и неговите сътрудници трябва да му платят близо 88 милиона рубли като обезщетение за видеорепортажа.

“Възнамерявам да взема от тази група недобросъвестни хора дори дрехите и обувките“, каза Пригожин, цитиран от БТА.

Дни след като Навални беше освободен от берлинската болница през септември, говорителят му Кира Ярмиш заяви, че са му конфискували апартамента, за да покрие щетите.

През октомври Пригожин бе санкциониран от Европейския съюз по обвинение в подкопаване на мира в Либия чрез подкрепа на частната военна компания Wagner Group.

Той също е санкциониран от Съединените щати за намесата му в президентския вот през 2016 г. и за връзките му с Wagner Group, която е обвинена в изпращане на наемници в конфликти в цяла Африка и Близкия изток.

В понеделник Навални заяви, че е подмамил руски таен агент да разкрие подробности за заговора за убийството му, а тези разкрития са много неудобни за Кремъл.

Навални заяви, че ще се върне в Русия, след като се възстанови напълно в Германия.