Главният прокурор нареди проверка на цялата приватизация

Откакто оглави държавното обвинение Иван Гешев ражда акция след акция. [в. Сега]

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев започва поредната гръмка акция. Този път на прицела на прокуратурата е “целият приватизационен процес и последващият контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства”.

В съобщението на прокуратурата от сряда (12 февруари) се казва още, че пълната проверка е възложена на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС).

В управленската си концепция Гешев говореше за криминалния преход, на който трябва да се сложи край. В публичните си изяви той често използва разделението бедни-богати: “Не може плюсовете да са само за едни – за богатите”, “Как така всички богати хора в тази държава са страхливи милиардери? Защо не се страхуват тези хора, които нямат какво да ядат?“, “Олигарсите ли са жертви, или са жертви българските граждани, които живеят бедно?”.

Сега наредената проверка “трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор. ДАНС следва да установи събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение. В тази връзка следва да се установи извършени ли са действия по разваляне на приватизационните договори, в случай на тяхното неизпълнение”, съобщи прокуратурата.

Проверка ще има и на следприватизионния контрол. Ще бъдат анализирани и одитните доклади на Сметната палата и какви действия са били предприети по изпълнението на дадените от нея указания.

Не е ясно как ще бъде направена тази огромна проверка и колко време ще отнеме, както и дали не е изтекла давността за преследване на някои евентуални престъпления. Приватизацията започна през 1993 г., а сключените приватизационни сделки според официалната статистика са хиляди. Бумът им е в периода 1996 г. – 2000 г. Мащабната проверка обаче ще бъде идеалното извинение за подслушвания, арести и претърсвания в различни дружества.

Дежавю

През октомври 2016 г. премиерът Бойко Борисов възложи на МВР и ДАНС да проверят всички приватизационни сделки по време на целия преход. ДАНС изпрати в прокуратурата доклад за “обобщени проблеми на приватизационните сделки у нас”.

Борисов дори обясняваше как ГЕРБ ще предложи да отпадне давността за приватизацията. “Над 30 милиарда са откраднати по време на приватизацията и няма наказани”, казваше той.

През декември 2017 г. в парламента главният прокурор тогава Сотир Цацаров обясни, че през 2004-2017 г. в прокуратурата са заведени около 700 преписки и проверки за приватизация. За част от тях давността била изтекла и не можело да се направи нищо. Цацаров препоръча изпълнителната власт да помисли за разваляне на неизгодни сделки. Нищо такова обаче не се случи.

27 приватизационни сделки са изпратени от ДАНС на главния прокурор от 1 декември 2016 г. От 1992 г. до 2002 г. са сключени 6967 сделки с държавни активи и 7023 с общински активи, обявиха от прокуратурата. И огласиха “черния списък” на сделките.