Глобалните разговори за климата започват с обвинения в предателство

Художникът на политическата сатира Кая Мар с най-новото си произведение за климата преди COP26, в Лондон, Великобритания, 29 октомври 2021 г. В столицата на Великобритания се провеждат протести преди конференцията за изменението на климата. [EPA-EFE/VICKIE FLORES]

Конференцията на ООН за климата, която е смятана за решаваща за предотвратяване на най-катастрофалните последици от климатичните промени, започва на фона на ожесточени критики в понеделник (1 ноември). Големите индустриализирани държави бяха обвинени, че се бавят с  новите амбициозни ангажименти.

Конференцията COP26 в шотландския град Глазгоу идва ден, след като най-големите икономики в света, обединени в групата Г-20, не успяха да се ангажират с краен срок до 2050 г. за  вредните въглеродни емисии. Така изчезна надеждата за  предотвратяване на най-екстремното глобално затопляне.

Вместо това разговорите им в Рим признаха само „ключовото значение“ на спирането на вредните емисии „до или около средата на века“, без да определят график за постепенно премахване на въглищата и размиха обещанията за намаляване на емисиите на метан.

„Като граждани на планетата, ние ви призоваваме да се изправите срещу извънредната климатична ситуация. Не догодина. Не следващия месец. Сега“, написа шведската активистка Грета Тунберг в Туитър като помоли милионите си последователи да подпишат отворено писмо, което обвинява лидерите в предателство.

Много от тези лидери ще се качат на трибуната в Глазгоу в понеделник, за да защитят своите обещания срещу изменението на климата и в някои случаи да дадат нови. Преговорите ще продължат две седмици, а домакинът – британският премиер Борис Джонсън, се ангажира да не допусне провал на форума.

„Ако искаме да предотвратим провал на COP26, тогава това трябва да се промени, защото ако Глазгоу се провали, тогава всичко се проваля“, каза Джонсън пред репортери.

Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува Китай и Русия, че не са се ангажирали с конкретни предложения.

„Разочарованието е свързано с факта, че Русия и Китай не поеха никакви конкретни ангажименти за справяне с изменението на климата“, каза Байдън, който се сблъсква с вътрешна съпротива срещу своите климатични амбиции.

Китайският президент Си Дзинпин ще се обърне към конференцията в понеделник с писмено изявление.

Срещата, която беше забавена с една година заради пандемията има за цел да поддържа жива целта за ограничаване на глобалното затопляне с 1,5 градуса спрямо прединдустриалните нива. Според учените това би предотвратило най-разрушителните му последици.

Конференцията трябва да осигури по-амбициозни обещания за намаляване на емисиите, да осигури милиарди финансиране за зелени политики и да финализира правилата за прилагане на Парижкото споразумение от 2015 г., подписано от близо 200 държави.

Съществуващите обещания за намаляване на емисиите ще доведат до повишаване на средната температура на планетата с 2,7 градуса през този век, което според ООН ще засили щетите, които изменението на климата вече причинява чрез природни бедствия. Все повече хора ще бъдат изложени на смъртоносна жега и наводнения, унищожение на коралови рифове и естествени местообитания.

Пандемията ще направи тази конференция на ООН за климата различна от всяка друга, тъй като 25 000 делегати трябва да носят маски, да спазват социална дистанция и да си правят тест за ковид всеки ден.

Двудневните изказвания на световните лидери ще бъдат последвани от технически преговори. Споразуменията вероятно ще бъдат сключени часове или дори дни след крайната дата на събитието 12 ноември.