Готова ли е Европа за летния сезон?

Изглед към Колизеума в Рим, Италия, 19 май 2021 г. [EPA-EFE / MASSIMO PERCOSSI]

Заради пандемията от коронавирус туризмът в ЕС преживя най-лошите си времена. Локдауните, вечерният час, затварянето на хотели и ресторанти застрашиха оцеляването на индустрията, а разочарованите пътници нямаха търпение обстановката да се подобри.

Лятото на 2020 г. отбеляза рязък спад в европейските трансгранични пътувания, оставяйки плажовете, градовете и паметниците на континента – много от тях водещи световни дестинации – зловещо пусти.

Тази година трябва да е различна: Covid-19 все още не е напълно победен, но заради достъпните тестове, ускорените темпове на ваксинация и пускането до броени дни на Covid-19 сертификата за пътуване, в ЕС има поводи за оптимизъм.

Ключови дестинации като Италия вече отчитат нови резервации, докато Испания се надява да достигне до 70% от нивата на туристи преди пандемията.

Туристите от страни извън Съюза – включително Обединеното кралство – все още срещат пречки по границите на ЕС.

Правителствата твърдят, че на всяка цена трябва да избягват четвърта вълна, дори и за сметка на туризма.

“Трябва да балансираме свободата на движение с необходимостта от сигурност”, каза френският министър на туризма Жан-Батист Лемуан, предавайки настроенията в целия блок.

Обобщение на правилата в някои от ключовите туристически места в Европа:

Франция

В петък Франция обяви цветна карта, съдържаща правила за пътуване по време на летния сезон. Ограниченията за граждани на ЕС са премахнати, както за “зелените” страни Австралия, Южна Корея, Израел, Япония, Ливан, Нова Зеландия и Сингапур.

От 1 юли Франция също ще признае европейския зелен сертификат.

В “оранжевите” зони са Великобритания, Северна Америка и по-голямата част от Азия и Африка. От тези страни дори ваксинираните пътници ще трябва да предоставят отрицателен Covid тест, но вече няма да се налага да спазват карантина или да имат основателна причина за пътуването си.

За неваксинирани хора, пристигащи от “оранжеви” зони обаче ще бъдат разрешени само основателни пътувания и ще бъде наложена седемдневна карантина.

За момента граждани от шестнадесет държави няма да бъдат допускани. Между тях са Индия, Турция, Южна Африка и голяма част от Южна Америка, включително Бразилия.

Носенето на маски остава задължително на закрито и на открито, но правилата за вечерен час ще бъдат отменени на 30 юни.

Испания

В понеделник, 7 юни, Испания отмени изискването за пристигащи от ЕС да предоставят отрицателен PCR тест.

В момента, всеки ваксиниран може да влезе в страната, независимо от произхода си.

Маските остават задължителни, включително на открито, с изключение на плажовете. Трябва обаче да се спазва дистанция от най-малко 1,5 метра един от друг. Разходката по плажа все още ще изисква маска.

Регионът на Мадрид и Каталуния, включително Барселона, отмениха вечерния час, а баровете и ресторантите могат да работят до 1:00 часа сутринта в Мадрид, и до полунощ в Каталуния.

Испания е “технически готова” за здравния серификат на ЕС, но все още не е свързана със системата.

Италия

Пристигащите от ЕС, Великобритания и Израел трябва да представят отрицателен Covid от последните 48 часа и да попълнят здравна формуляр, но не е необходимо да спазват карантина.

Пътуващите от Австралия, Южна Корея, Руанда, Тайланд, Канада и САЩ трябва да покажат отрицателен тест и да спазят 10 дневна карантина, след което да представят отрицателен тест

Италия е забранява прстигането на туристи от Бразилия, Индия, Бангладеш и Шри Ланка.

Маските все още са задължителни, въпреки че от юли носенето им на открито може да бъде отменено.

Вечерният час от полунощ до 5 сутринта остава в сила, а в барове и ресторанти не се допускат повече от четирима души на една маса.

Португалия

За да влязат в страната, всички пристигащи от ЕС, Шенгенското пространство и Обединеното трябва да покажат отрицателен PCR (72 часа).

Същите правила важат за пристигащите от Австралия, Южна Корея, Израел, Нова Зеландия, Руанда, Сингапур, Тайланд и Китай.

Всички останали се нуждаят от основателна причина, за да влязат в Португалия.

Пристигащите от Южна Африка, Бразилия и Индия ще трябва да се самоизолират при пристигане.

Социалното дистанциране и носенето на маски са задължителни и има специални правила за плажовете и басейните, като между чадърите се изисква разстояние от минимум три метра.

Гърция

Това лято гръцкото правителство се надява да достигне половината от нивата на приходите преди пандемията. Ако това бъде потвърдено ще удвои миналогодишния показател.

Пристигащите от страни от ЕС и Шенгенското пространство имат право да влизат в Гърция, както и жителите на Канада, САЩ, Израел, Китай, Тайланд, Русия и Саудитска Арабия.

Но те трябва да попълнят формуляр и да представят доказателство за ваксинация или PCR тест (72 часа), или сертификат преболедуване.

Маските остават задължителни както на закрито, така и на открито.

Дискотеките и заведенията на закрито остават затворени, а максималният брой хора на една маса в ресторантите е шест.

Великобритания

Пътуването до Великобритания е затруднено за по-голямата част от света поради строги ограничения за пристигащите, мерки за карантина и скъпи тестове.

Усилията на туристическия сектор са насочени най-вече към местните туристи.

Пътуващите от малкото “зелени” страни – Австралия, Нова Зеландия и Исландия – трябва да представят само отрицателен Covid тест.

Пристигащите от Ирландия, остров Ман и Нормандските острови могат да влизат свободно.