Гражданско движение иска спиране на еврофондовете заради корупцията

БОЕЦ са едни от протестиращите, които от началото на юли настояват за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. [Фейсбук/БОЕЦ]

Гражданското движение БОЕЦ настоява за спиране на еврофондовете заради корупцията в България. Това стана ясно от думите на Камен Добрев от организацията.

“Искаме да знаем дали ЕК и ЕП имат смелостта да признаят болестта на държавата у нас. Призоваваме ЕК да спре финансирането, защото да се наливат средства в нереформирана държава е продължаване на агонията, това е лицемерие, така само се засилва мощта на задкулисието”, каза Добрев в интервю за БНР.

В четвъртък, 10 септември БОЕЦ протестира пред представителството на ЕК у нас, за да бъдат чути в Брюксел.

“По време на заседанието на Правната комисия на ЕП ще търсим гласност пред представителството на ЕК и ще искаме пряко включване по време на дебатите. Едно автентично движение, каквото сме ние, иска да представи конкретни данни и сигнали. И досега сме внасяли сигнали”, каза Добрев и припомни скандалите с Апартаментгейт, “Къщи за тъщи”, Барселонагейт и т.н.

БОЕЦ поискаха да бъдат включени пряко по време на дебатите в Европейския парламент и комисията LIBE, провеждащи се по същото време в Брюксел. От гражданското движение настояват за официална позиция и реакция на ЕК за случващото се в България.

По думите на Добрев, който е адвокат, есента ще е гореща. “Не смятам, че управляващите имат ресурс да продължат да са на власт. Настояваме за оставката на главния прокурор. Гешев е политическата бухалка на задкулисието – ДПС и Пеевски, които реално управляват страната”, каза още Добрев пред общественото радио.