Груби полицейски действия срещу опонентите на Лукашенко след изборите

Полицаи задържат демонстрант при протести след вота в Минск, 9 август 2020 г.. [Marina Serebryakova/EPA/EFE]

Беларуската полиция използва водни оръдия, сълзотворен газ и звукови гранати срещу протестите, избухнали в неделя (9 август), докато президентът Александър Лукашенко се готвеше да обяви поредната си победа на президентските избори.

Хиляди хора излязоха на улиците на Минск и други градове, като протестиращите скандираха „победа“, размахваха знамена и надуваха клаксони в подкрепа на опозицията. Някои изградиха барикади, използвайки кофи за боклук.

Поне един човек е убит, след като е бил блъснат от полицейски микробус за превоз на арестувани, а десетки са ранени при сблъсъци между полиция и протестиращи, заяви представител на правозащитвата група Пролет 96 в понеделник.

„Има поне 120 задържани, но това са първоначални данни“, каза един от протестиращите пред Ройтерс.

Видеозаписи показват, как специално екипирани полицейски части задържат и влизат в схватки с протестиращи.

Властите заявиха, че нямат информация за ранени при протестите.

Бивш съветски ръководител на колхоз, авторитарният Лукашенко управлява страната от 1994 г., но сега се натъква на вълна от гняв заради управлението си на кризата с пандемията COVID-19, закъсалата икономика и незачитането на правата на човека.

Одобрените от държавата екзит-полове показват, че той печели с 79,7% от гласовете, докато основната му опонентка Светлана Тихановская, бивша учителка по английски език, която преди няколко седмици излезе от неизвестност, за да води митинги срещу него, е получила 6,8%.

Тихановская влезе в надпреварата, след като съпругът й, антиправителствен блогър, който възнамеряваше да се кандидатира, беше вкаран в затвора.

„Бих искал да помоля полицията и войските да си спомнят, че са част от народа. Моля моите избиратели да не допуснат провокации “, каза тя в апел чрез информационния канал tut.by.

Чуждестранните наблюдатели не са оценили като свободни и честни нито едни избори в Беларус от 1995 г. насам.

Острият отговор на новите протести може да навреди на опитите на Лукашенко да поправи отношенията си със Запада на фона на влошените връзки с традиционния съюзник Русия, която се опита да притисне Беларус към по-тесен икономически и политически съюз.

Митингите на Тихановская привлякоха рекордни тълпи за времето след падането на Съветския съюз през 1991 г., а в неделя тя пристигна на избирателна секция със стотици привърженици, които скандираха нейното име.

Правозащитни групи твърдят, че над 1300 души са били задържани при репресиите преди изборите, включително независими наблюдатели на избори и членове на екипа на кампанията на Тихановская.

След като гласува, Лукашенко отрече да налага репресивни мерки, наричайки твърденията „фалшиви новини“ и заяви, че не счита лагера на Тихановская за заплаха.

„Те не струват достатъчно, за да се извършат каквито и да било репресии срещу тях“, каза той.

„Властта на всяка цена“

Дълги опашки от избиратели се образуваха пред някои избирателни секции в Минск, а също и пред посолствата на Беларус в Москва и Киев, където имаше открити изборни бюра.

„Непоносимо е да ни управлява толкова много години. Той трябва сам да разбере, че трябва просто да си тръгне “, каза Юрий Канифатов в Москва, който гласува против Лукашенко.

Представяйки себе си като гарант за стабилност, но критикуван от Запада като диктатор, Лукашенко казва, че опозиционните протестиращи са в заговор с чуждестранни поддръжници, за да дестабилизират страната.

„Лукашенко априори даде да се разбере, че възнамерява да запази властта си на всяка цена. Остава въпросът каква ще бъде цената “, заяви политическият анализатор Александър Класковски.

Въвел икономически модел в съветски стил, Лукашенко през последните години се бори за повишаване на доходите и жизнения стандарт. Той също се сблъска с гнева, че не се справя с пандемията на коронавирус, която беше отхвърли като „психоза“, докато предлагаше като лечебно средство да се пие водка и да се играе хокей на лед.